Туризмът в Йордания поставен на колене, животните в Петра гладуват

Туризмът в Йордания поставен на колене, животните в Петра гладуват Снимка: pixabay

Пандемията нанесе жесток удар на древния град Петра, основната туристическа атракция на Йордания, лишавайки жителите й от техните доходи и обричайки животните им на глад

През 2019 г. градът, включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, посрещна над един милион гости, с което постави рекорд по посещаемост. Сега обаче заради пандемията броят на туристите, пристигащи да се полюбуват на забележителните розово-червени сгради, изсечени в скалите, е намалял четири пъти.

Местните жители се оплакват, че трудно изхранват животните си. Те се редят пред ветеринарната клиника на PETA, за да получат малко безплатен фураж за камилите и магаретата си.

Градът остана затворен за туристи от март 2020 г. до май месец тази година, а в момента посреща едва между 150 и 200 туристи на ден, при среднодневна посещаемост от 3000 посетители през 2019 г., споделя пред AFP началникът на градската управа Сюлейман Ал-Фараджат.

По думите му допреди година 700 до 800 коне, камили, мулета и магарета са кръстосвали града, развозвайки туристите. „80% от 35 000 жители на региона зависят пряко или косвено от туризма”, посочва той. Пандемията е засегнала не само собствениците на домашни животни, но и хотелите, ресторантите, магазините за сувенири. В резултат на това стотици служители са загубили работата си.

Здравната криза постави туризма, който формираше между 12 и 14% от БВП на Йордания, на колене. Хората днес нямат възможност да се грижат за животните си, тъй като те самите едва свързват двата края.

През януари 2020 г. PETA отвори безплатна ветеринарна клиника, която е и единствената работеща в околностите на Петра. От организацията споделят, че за последните месеци, осигурявайки грижи и храна, са успели да спасят 250 животни, чиито собственици вече нямат финансови възможности да се грижат за тях.

От управата на Петра имат планове много от тези животни да бъдат заменени от електрически автомобили още от 1 юли.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: