Мега туристически проект в Индонезия е заплаха за местното население

Мега туристически проект в Индонезия е заплаха за местното население Снимка: wikipedia

Експертите на ООН предупредиха, че изграждането на голям туристически проект на остров Ломбок в Индонезия застрашава местното население

Новият туристически проект на стойност 3 милиарда долара на остров Ломбок в съседство с остров Бали „предизвика сигнали и оплаквания за отнемане на земя, изселвания на местни общности от етноса Сасак и сплашване на защитниците на местното население”, се посочва в доклад на организацията, съобщава L`Echo touristique.

Финансиран отчасти от Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции (AIIB), проектът Mandalika привлече над 1 милиард долара частен капитал. Туристическият комплекс ще включва развлекателни паркове, луксозни хотели и дори участък от мотоциклетния Гран При. 

Проектът е определен от правителството на Индонезия като един от приоритетите за развитието на туризма в архипелага, като то се надява чрез него да създаде хиляди нови работни места и да привлече до 2 милиона чуждестранни туристи годишно. Засега работата по него е забавена поради конфликти с местните общности и пандемията. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: