Мястото на убийството на Юлий Цезар отваря за посещения през 2022 г.

Мястото на убийството на Юлий Цезар отваря за посещения през 2022 г. Снимка: pixabay

Любителите на историята ще получат достъп до един от най-древните археологически комплекси в Рим, известната „Area Sacra", където на 15 март 44 пр.н.е. е убит Юлий Цезар. Мястото ще се превърне в музей на открито

Кметът на Рим Вирджиния Раджи обяви, че през май ще започне подготовката за отварянето на обекта за посещения, съобщава La Presse. На това място, в самия център на италианската столица (днес на няколко метра под съвременното ниво на земята), се намират руините на четири храма. Тук е бил и Портикът на Помпей, където преди 2065 години е намушкан до смърт Гай Юлий Цезар. 

Самите руини са открити по време на разкопки през 1926 г., когато след разрушаването на средновековните сгради тук се разкриват останките от римския период. Доскоро сред тях бродеха единствено бездомни котки, но това скоро ще се промени.

Дейностите по превръщането на историческото място в музей на открито се финансират от бижутерийната къща Bulgari (собственост на френския луксозен гигант LVMH). Те са на стойност 1 милион евро и ще позволят инсталирането на осветителна система и изграждането на алеи над нивото на останките.

„Подготвяме се за пристигането на туристите, след като кризата с COVID-19 отмине", изрази надежда кметът на Рим. Вечният град през последната една година беше необичайно пуст.

Според историческите данни Юлий Цезар е убит по време на Мартенските иди – ден, в който отдавали почит на бог Марс. Той е причакан от група сенатори на стълбите пред портика. Един от тях смъква туниката му и тълпата му нанася 23 прободни рани. Последния удар нанася Брут, а според преданието Цезар издъхва с думите: „И ти ли, Бруте?“

wikipedia

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: