Кралство Бутан: Живот без телевизия, но с дракони

Кралство Бутан: Живот без телевизия, но с дракони Снимка: pixabay

В този изгубен планински район, разположен сред върховете на Хималаите, невероятни открития очакват туристите буквално на всяка крачка, а водачите разказват неща, която не могат да бъдат открити в интернет

Но Кралство Бутан и до днес си остава една от най-загадъчните страни в света. За да попаднете там, трябва да получите разрешение от определена туристическа агенция, пише Lenta.ru. Не е толкова трудно, колкото описват някои пътешественици, които уверяват, че едва ли не е необходима аудиенция при краля. Но не е никак евтино: за един ден престой в страната ви трябват минимум 200 долара в нисък сезон, при това ако сте част от група.

Добре е туристът да бъде придружен от водач, защото в противен случай ще трябва да заплати доста по-голяма сума за пътуването. Таксата може да се стори прекомерна на някои, но икономиката на Бутан е доста прозрачна – тези пари се изразходват основно за развитието на медицината и образованието.

Наред с другите препятствия, достигането до обектите за посещение без водач или шофьор е проблематично. В кралството на практика липсва обществен транспорт, а светофари по принцип не съществуват и на оживени кръстовища в градовете има регулировчици.

Въпреки скъпото и проблематично пътуване си струва да посетите Бутан заради съхранените тук традиции на тибетския будизъм – древни манастири, реликви, ритуали, религиозни празници и пещери, в които са живели уважавани учители и йоги.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: