Преболедуване от СOVID-19 снижава риска от нова зараза поради създадения имунитет

Преболедуване от СOVID-19 снижава риска от нова зараза поради създадения имунитет Снимка: pixabay

Актуална информация за епидемичната обстановка на 04.06.2021 г.

По света:

Според СЗО броят на хората, заразени с коронавирус в света, е надхвърлил 171 милиона души, от които над 3,54 милиона са починали.

Според университета „Джонс Хопкинс" повече от 171 милиона души са се заразили в света, над 3,56 милиона са починали.

Лидер по брой потвърдени случаи са САЩ, където са открити над 33,28 милиона заразени.

 На второ място е Индия (28,17 милиона), на трето - Бразилия (16,6 милиона), на четвърто - Франция (5,7 милиона), на пето - Турция (5,2 милиона).  

Унгария е единствената страна в Европейския съюз, която няма проблем с ваксини срещу вируса COVID-19, като вече има повече дози, отколкото са хората, поискали  ваксинация, каза премиерът Виктор Орбан.

Първата доза от ваксината е получена от 54 процента от населението, докато 38 процента от гражданите са напълно имунизирани, каза Орбан, съобщава MTI.


Предишна инфекция с СOVID-19 значително намалява риска от нова зараза, създавайки десетмесечен имунитет към вируса. Това показва изследване, проведено от учени от Лондонския университетски колеж (UCL) в отделенията и сред персонала на старческите домове.

Проучването, публикувано вчера в The Lancet Healthy Longevity, е установило, че жителите на домове за възрастни хора, които преди това са били заразени с COVID-19, са с близо 85% по-малка вероятност да се заразят отново между октомври и февруари, отколкото тези, които не са били заразени, съобщава Ройтерс.

Водещият американски епидемиолог Антъни Фаучи призова Китай да публикува медицински данни за девет служители в лабораторията в Ухан, тъй като те биха могли да посочат ключови улики дали COVID-19 е излязъл от лабораторията, съобщава Financial Times.

Бих искал да видя медицинската документация за тримата души, които са се разболели през 2019 г. Дали наистина са били болни и ако да, какво ги е разболяло", каза Фаучи.

Индия е регистрирала 28,6 милиона случая на исхемична болест на сърцето от началото на пандемията и общо 340 702 души са починали, предаде Ройтерс данни от индийското министерство на здравеопазването.


У нас:

Само 1,1 процента са положителните проби с коронавирус от направени 15 295 теста, показват данните на Единния информационен портал.

От днес Нидерландия отменя изискването за представяне на отрицателен PCR тест, както и задължителната 10-дневна карантина за пристигащите от България.

От днес на сайта на Националната здравно-информационна система е достъпна нова възможност - старите сертификати за ваксинация да се подменят с новия образец свободно, без електронен подпис.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: