В Куба вече ще има малки и средни предприятия

В Куба вече ще има малки и средни предприятия

Съществуват обаче граници, които не може да бъдат преминати, предупреди в същото време кубинският премиер

Кубинското правителство даде зелена светлина за съществуването на малки и средни предприятия в страната, съобщи официозът „Гранма", цитиран от БТА. Министерският съвет е одобрил мярката на последната си сесия при закрити врати, писаха държавните медии, без да уточняват кога ще стане закон. 
 

Мярката е била очаквана от частния сектор, който има все по-голямо присъствие в икономиката на острова. Решението обаче ще засегне ограничен брой дейности и ще влезе в сила едва след приемането на съответен закон. Дългоочакваните промени в икономическия живот на страната ще включват регламентиране на правния статус както на държавния, така и на частните кооперации и бизнес, за да могат те да функционират равнопоставено в управляваната от комунистите държава.  

Наскоро кубинските власти разрешиха частната инициатива в повечето от икономическите отрасли (с изключение на ключови области като медиите, здравеопазването и образованието). Все още обаче не е приета правна рамка, за да могат да основават собствени компании.  

Очаква се реформите да обхванат различни области, в които функционират частни кооперации и малки фирми - от заведения за хранене и гаражи до строителни и козметични салони. Секторът на „самостоятелно заетите лица“, който включва предприятия, техните служители, търговци и други като шофьори на таксита, се разшири през последното десетилетие, като включи над 600 000 работници - 13% от населението в трудоспособна възраст на острова с общо 11,2 милиона жители. 

„С това решение, ние одобряваме начина на организиране на икономическите актьори, далеч отвъд просто признаването на някои от тях", подчерта кубинският президент Мигел Диас-Канел, цитиран от в. „Гранма" - печатен орган на Централния комитет на Кубинската комунистическа партия. Той обясни, че от тук нататък властите ще работят по правните аспекти на тази реформа. 

„Увеличаването на дейностите", в които е разрешена частната инициатива, обаче, „не води до процес на приватизация (на икономиката), защото съществуват граници, които не може да бъдат преминати", предупреди в същото време кубинският премиер Мануел Мареро. 

За разлика от управляваните от комунистически партии Китай и Виетнам, Куба бавно започна да прилага пазарни реформи в своята планова икономика. Кубинското правителство на практика разрешава на американски граждани и компании да правят преки инвестиции и да отпускат кредити на частния сектор на острова. 

През последните месеци Куба ускори реформите с цел модернизиране на икономиката, изпаднала в най-тежката си криза от 30 години заради липса на храна, лекарства и обикновени битови стоки от първа необходимост. Страната обвинява за кризата американските санкции и пандемията от новия коронавирус, но признава, че бюрократичната тромавост и липсата на реформи в икономиката сащо имат принос за кризата. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: