Италия строи магистрала, която ще зарежда електромобилите

Италия строи магистрала, която ще зарежда електромобилите Снимка: techtime.news

Проектът ще се осъществи на път A35 между Брешия и Милано и ще носи името „Арена на бъдещето”

Начинанието е съвместна разработка на италианския тол-оператор Brebemi и ElectReon Wireless, израелска компания, специализирана в системи за индуктивно зареждане на електромобили и трансформиране на пътищата в източник на енергия, достъпна за всички. 1050-метровият асфалтиран околовръстен път ще се зарежда с 1 MW мощност.

В Европа преминаването към електрически превозни средства все повече набира сила и нуждата от устойчиви, адекватни енергийни ресурси поставя на дневен ред прилагането на технологии, като тази на ElectReon Wireless. Тя позволява зареждане на електромобилите в движение, което е голямо удобство за пътуващите, още повече че предвижда по-малък размер и по-добра цена на зарядните бтерии и съответно – повече място за пътниците или товарите. Методът вече е тестван на едно 20-метрово трасе в израелското селище Бет Янай на Средиземно море и на 600-метров участък в Тел Авив, в друг съвместен проект на ElectReon Wireless и Dan Bus Company, която осъществява градски и междуградски автобусни превози в Израел още от 1945 г. и днес превозва ежедневно над 600 000 пътници.

Италианската „Арена на бъдещето” е пример за авангардните технологии на „Интернет на Нещата” (IoT), които носят сигурност и по-висока производителност. Проектът е нова крачка към оптимизиране на пътното строителство и повишаване на трайността му чрез инсталиране на индуктивни зарядни системи.

ElectReon работи и по проекти в Тел Авив, остров Готланд - Швеция, и Карлсруе, Германия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: