Първият в света маршрут с безпилотни автобуси стартира в Обединеното кралство

Първият в света маршрут с безпилотни автобуси стартира в Обединеното кралство

Пет пълноразмерни самоуправляващи се автобуса Alexander Dennis Enviro200AV ще извършват редовни услуги по 23-километровия маршрут AB1 със смесен трафик между Единбург и Файф

Скоростта им ще е до 80 км/ч. В същото време двама служители на транспортната компания все пак ще бъдат на борда на автобусите: „шофьор за безопасност“, който ще наблюдава работата на безпилотната технология, и „капитан“, който ще проверява билети и ще отговаря на въпроси на клиентите.

Пет автономни автобуса ще могат да превозват до 10 000 пътници по маршрута AB1 всяка седмица, според компанията за обществен транспорт Stagecoach. Стандартен билет за един възрастен струва £7,20 или приблизително $9.

В съобщение, направено в края на миналата седмица, Stagecoach нарече пускането на маршрута „важен крайъгълен камък за автономната технология“. Компанията добави, че AB1 се „смята за първия регистриран автобусен маршрут в света, който използва пълноразмерни автономни автобуси“.

Тестовете, които са част от проекта CAVForth, ще продължат до 2025 г. Автономните автобуси работят с помощта на набор от сензори и изкуствен интелект, под постоянния контрол на водача, осигурявайки безопасност.

Партньори по проекта заедно със Stagecoach са Fusion Processing, Transport Scotland, Bristol Robotics Lab, Alexander Dennis, Университета на Западна Англия и Edinburgh Napier University. Част от финансирането на проекта идва от Центъра за свързани и автономни превозни средства на правителството на Обединеното кралство.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: