Будапеща се сбогува с емблематичния автобус Ikarus

Будапеща се сбогува с емблематичния автобус Ikarus

След половин век по улиците, унгарската столица изтегли един от символите си

Почти всеки познава силния шум на емблематичния автобус Ikarus. Но след повече от 50 години в експлоатация в унгарската столица Будапеща, тези стари, дрънчащи  возила са изтеглени от обществена употреба.

Последните няколко направиха прощални обиколки из столицата през изминалата седмица, за да могат пътниците да се сбогуват със скъсаните седалки от изкуствена кожа и тракането на перфоратора за билети.

Площад Széll Kálmán в Будапеща беше претъпкан с фотографи, които искаха да уловят за последен път тези  легендарни части от историята на източноевропейския транспорт.

Автобусите Ikarus от серия 200, създадени от световноизвестния дизайнер Ласло Финта, са въведени в експлоатация през 1967 г. И оттогава са получили множество международни награди.

Няколко години по около 13 000 от автобусите слизат от производствената линия, правейки Ikarus четвъртият по големина производител на автобуси в света по онова време. Ikarus 286 можеше да се види навсякъде от Съединените щати до Казахстан.

Но сега виждаме края на една ера. Въпреки че това автомобилно чудовище бълваше дим и се разваляше редовно, то ще липсва на мнозина. Характеристика на градския живот през десетилетията, но и символ на Будапеща и Унгария.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: