От туристическия бранш апелират за нов закон за туризма

От туристическия бранш апелират за нов закон за туризма Снимка: pixabay

Една от необходимите реформи според браншовиците е в дейността на Националния съвет по туризъм

Необходимо е да се приеме нов закон за туризма, който да намали административната тежест и да облекчи процедурите за бизнеса, смятат от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Техни представители запознаха в поредица от срещи кандидатите за 45-ото Народно събрание със своите виждания за развитието на сектора, приоритетите и предизвикателствата пред него.

От организацията са на мнение, че следва да има по-ясни и строги правила за членството на отделните субекти в местните и национални сдружения. Да се премахне категоризацията в туризма и да се въведе доброволна такава, както и да се променят нормите и правилата за откриване на заведения за хранене и развлечения и места за настаняване.

Според БХРА е необходимо да се облекчат процедурите по категоризирането на туристическите обекти и сертифицирането на балнеолечебните, спа, уелнес и таласотерапевтичните центрове. Да се увеличи защитата на правата на потребителите на туристически услуги и да се създаде единна браншова структура.

От асоциацията смятат, че е добре контролът да се осъществява от Комисията за защита на потребителите, а не от Министерството на туризма, което извършва категоризацията. „Не бива да се получава порочната практика както в ДАИ, от един да зависи всичко – и контролът, и категоризирането. Това би било огромна предпоставка за корупция и пред обществото много трудно можем да докажем обратното, независимо колко коректно се работи”, заявяват те.

Друг проблем, който поставят от БХРА, е свързан с Консултативния съвет. „Практиката от годините показва, че Консултативният съвет е формален орган, чиито решения практически или се преразглеждат, или въобще не се гледат от съответната комисия по туризъм и Общинския съвет. Затова за нас това е една пожелателна форма и за да има смисъл, трябва да има правило, че решението на Консултативния съвет по туризъм не следва да бъде ревизирано”, посочват от БХРА. 

Според тях туристическият данък следва да се разходва само за дейности, свързани с туризма. Браншовиците апелират в края на годината общините да представят подробен отчет за разходването на туристическия данък пред Министерството на туризма и регионалните браншови организации.

От БХРА настояват и за промяна в Наредбата за водно спасяване, както и за изготвянето на Наредба за къмпингите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: