Днес повърхността на Луната ще се озари в кървавочервено

Днес повърхността на Луната ще се озари в кървавочервено Снимка: Victor Kallenbach / Unsplash

Защо Луната става червена по време на пълно лунно затъмнение

Единственото пълно лунно затъмнение за тази година ще бъде днес, 26 май 2021 г., когато пълната Луна ще закрие сянката на Земята, а повърхността й ще се озари с тъмночервен цвят.

Причината за това е релеевото разсейване на светлината, при което светлинните вълни се филтрират, преминавайки през атмосферата на Земята, и падат на повърхността на Луната.

Пълно лунно затъмнение се случва само тогава, когато Слънцето, Земята и Луната са разположени на една линия. Но защо Луната при това не престава да бъде видима, а се оцветява в различни цветове - от светлооранжево до кървавочервено?

Представете си, че стоите на повърхността на Луната по време на нейното затъмнение. При това вие гледате към Земята. Когато Земята се намира точно пред Слънцето, не позволявайки лъчите му да осветяват Луната, ще видите, че нашата планета е заобиколена от огнен обръч - това са всички изгреви и залези, които се случват на Земята в момента.

Въпреки че от Луната нашата планета изглежда по-голяма от Слънцето и сянката й се оказва по-голяма от Луната, светлината все още си намира вратичка. Тя обгръща Земята, което превръща Луната в червена по време на затъмнението.

Преминавайки през атмосферата на Земята, светлината се филтрира. По-късовълновата синя светлина изчезва, червените и оранжевите цветове с по-голяма дължина на вълната, пречупвайки се, продължават нататък, за да оцветят повърхността на Луната. Този процес се нарича разсейване на Релей (релеево разсейване на светлината), което се разпространява върху частици, много по-малки отколкото е дължината на вълната на радиацията. И ето я червената Луна!

На оттенъка на Луната по време на пълно затъмнение могат да влияят  атмосферните явления на Земята. Пепелта във въздуха от горски пожари или от изригвания на вулкани правят Луната тъмночервена.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: