Китайски възвръщаем модул кацна на Луната за събиране на проби

Китайски възвръщаем модул кацна на Луната за събиране на проби Снимка: ilmeteo.net

Спускаемият апарат трябва да се завърне след две седмици и да достави за изследване нови образци от повърхността на спътника на Земята.

Китайската космическа сонда Chang'е 5 кацна на Луната във вторник (1 декември) и започна да събира образци от лунния грунт за последващо изпращане на Земята, съобщи РБК, цитирайки китайското издание South China Morning Post.

В изявление на китайските власти се посочва, че модулът е кацнал на планинския връх Рюмкер в района на Океана на бурите. Пекин смята, че този вулканичен връх е идеален за събирането на данни, които ще позволят на учените да разберат как се е формирал и се е променял с течение на времето спътникът на Земята.

Мястото за кацане е избрано, отчитайки и необходимостта да се спести гориво за връщането на изстреляния изкуствен спътник, който сега обикаля около Луната. Предвижда се модулът, изпратен на повърхността на небесното тяло, да се завърне на орбита след две седмици, да се скачи с космическия апарат и да кацне обратно на Земята.

Очаква се с помощта на Chang'e 5 да бъдат извлечени около 2 кг образци от лунната повърхност. Пекин разчита да ги получи до средата на декември, а кацането се планира в пустинна местност в провинция Вътрешна Монголия.

Досега само две страни успешно са извършили подобен експеримент. САЩ успяха да доставят почти 382 кг проби от лунната повърхност с помощта на апарата Apollo, а през 1976 г. около 300 грама бяха донесени на Земята от съветската мисия „Луна 24".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: