Миниатюрен водороден двигател измества аналозите на изкопаеми горива

Миниатюрен водороден двигател измества аналозите на изкопаеми горива Снимка: newatlas

Израелската компания Aquarius Engines наскоро представи най-новата си разработка - малък водороден двигател

 Инженерите се надяват, че той ще замени газовите двигатели-генератори и водородните горивни клетки в бъдещи електрифицирани автомобили.

С тегло само 10 кг този двигател използва само едно задвижващо бутало за генериране на мощност. В допълнение към автомобилите Aquarius  разработва двигател, който се използва като автономен микрогенератор.

Двигателят Aquarius има само един централен цилиндър, в който буталото се движи между двете му глави. В предишни варианти Aquarius е използвал традиционни изкопаеми горива, но сега разработчиците са насочили вниманието си към водорода.

Компанията съобщи, че австрийската инженерна фирма AVL-Schrick наскоро е завършила самостоятелно тестване на прототипа. Резултатите от експеримента са потвърдили, че модифицираната версия на двигателя може да работи изключително на водород.

Двигателят Aquarius е не само малък, лек и лесен за транспортиране, но и много опростен. Не изисква редовна поддръжка - състои се само от 20 части, от които се движи само едно бутало. Дори масло не е необходимо за смазване, казват от компанията. Видеото по-долу показва как работи.

 

По материали на newatlas.com
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: