Колите на бензин и дизел ще бъдат забранени в Сингапур през 2025 г.

Колите на бензин и дизел ще бъдат забранени в Сингапур през 2025 г. Снимка: pixabay

Сингапурските власти планират да забранят регистрацията на автомобили и таксита с бензинови и дизелови двигатели до 2025 г., съобщава управлението за наземен транспорт (LTA)

Както пояснява Bloomberg, първоначално правителството на страната е планирало да въведе тази забрана през 2030 г. Сега обаче сроковете са преразгледани.

Причината за това решение е желанието за намаляване на вредните емисии в атмосферата и стимулиране на популярността на електрическите автомобили. В момента в Сингапур 2,9% от леките автомобили се движат с дизелово гориво, а делът на такива таксита достига 41,5%.

Също така повечето камиони в града-държава са оборудвани с дизелови двигатели. Тази правителствена забрана обаче няма да се прилага за тежкотоварни превозни средства.

Местните власти планират да оборудват около 60 000 зарядни станции за електрически превозни средства в Сингапур. Две трети от тях ще бъдат инсталирани на обществени паркинги, а останалите - на частни.

Всички тези процеси ще бъдат контролирани от нов отдел. Основната му цел ще бъде пълен преход към електрически транспорт до 2040 г. Други мерки за намаляване на вредните емисии в атмосферата включват преминаване към слънчеви панели, засаждане на 1 милион нови дървета и разширяване на железопътната мрежа и велосипедните пътеки.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: