Прокуратурата в Полша се зае със забраната за продажбата на бензинови коли след 2035 г.

Прокуратурата в Полша се зае със забраната за продажбата на бензинови коли след 2035 г. Снимка: https://pixabay.com/

Генералният прокурор на Полша сезира Конституционния съд заради забраната за продажба на автомобили с двигатели с вътрешно горене след 2035 г.

Министърът на правосъдието и генерален прокурор на Полша Збигнев Зиобро обжалва пред Конституционния съд забраната за регистрация в Европейския съюз на автомобили с двигатели с вътрешно горене от 2035 г.

През март Съветът на ЕС прие 100% намаление на емисиите на CO2 за нови автомобили от 2035 г., което на практика означава забрана за регистрация на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене, задвижвани от традиционни горива.

"Европейският съюз иска да отнеме от поляците правото да решават каква кола да карат - дизел, бензин. Всеки трябва да купува само коли с електрически двигатели. Значителна част от поляците няма да могат да си позволят да купят скъпа електрическа кола, и от друга страна, закупуването на употребявана кола ще бъде нерационално, въз основа на изчерпването на живота на батерията“, каза Зебро на брифинг.

Той също така смята, че високата цена на електрическите автомобили ще доведе до фалит на редица предприятия.

Това ще доведе до затваряне на полски компании, до масово явление на загуба на работа за стотици хиляди поляци“, каза главният прокурор.

В тази връзка той реши да сезира Конституционния съд на Полша.

„Реших да изпратя молба до Конституционния съд на Полша, който е съдът с последна дума, който е длъжен да защитава записите на полската конституция, както и интересите на поляците, полските шофьори, полските семейства, Полски компании, полски предприемачи, за да направи оценка дали този ред е в съответствие с Европейския съюз, Съвета на ЕС, полската конституция. Смея да твърдя, че не е в съответствие с полската конституция, че нарушава множество закони", каза Зебро. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: