Защо върху двигателите на самолетите се рисуват бели спирали

Защо върху двигателите на самолетите се рисуват бели спирали Снимка: iXBT.com

Това съвсем не се прави за красота

Докато чакат полета си, някои пътници забелязват, че двигателите на самолетите имат бяла шарка под формата на спирала. Всъщност това е специален елемент, който изпълнява две важни функции, съобщава порталът iXBT.com.

Първата причина, поради която върху двигателите на самолетите рисуват спирали в бяло, е да се гарантира безопасността на служителите на летището. Чрез въртенето на тази спирала те могат лесно да разберат дали двигателят на самолета работи в момента. По звука това не винаги е възможно да се определи, тъй като служителите на летището носят средства за защита на слуха, а и няколко двигателя могат да работят едновременно.

Да се намира човек близо до работещ двигател на самолет е много опасно. Това е свързано с факта, че в двигателя могат лесно да попаднат предмети, намиращи се на разстояние до 4 м пред него и до 1,5 м отстрани.

Втората причина за нанасянето на такава необичайна рисунка е защитата от птици. През 1986 г. компанията ANA (All Nippon Airways) провежда експеримент, резултатите от който показват, че самолетите със спирали на двигателите девет пъти по-малко са се сблъсквали с птици. Вярно е, че въпреки това някои експерти се отнасят доста скептично към резултатите от този експеримент.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: