Ferrari и Porsche настояват за изключения от забраната за двигатели с вътрешно горене

Ferrari и Porsche настояват за изключения от забраната за двигатели с вътрешно горене Снимка: https://pixabay.com/

Германия и Италия неочаквано осуетиха в последния момент съгласуването на закон, който предвиждаше забрана на двигателите с вътрешно горене в ЕС от 2035 г.

Зад това, според Bloomberg, стоят Porsche и Ferrari.

 Ferrari от Италия и Porsche от Германия настояват за изключване на е-горивото (Е-fuel, наречено „въглеродно неутрално“, т.е. позволяващо намаляване на емисиите на въглероден диоксид до нула) от проекта за забрана на двигателите с вътрешно горене, която трябва да се въведе в ЕС от 2035 г., пише Bloomberg.

Според Financial Times Германия и Италия в последния момент са променили позицията си по проектозакона, който беше съгласуван от всички страни от ЕС миналата година и одобрен от Европейския парламент този февруари, което доведе до провала на окончателното му одобрение.

Bloomberg пише, че въпреки че Ferrari и Porsche оперират в тесен сегмент, статутът им на "национални икони" е достатъчен за Рим и Берлин да осуетят одобрението на забраната.

Агенцията казва, че този ход е "разтърсил Брюксел" и е повдигнал отново въпроса за електронното гориво, което се описва като климатично неутрално.


Както пояснява FT, електронните горива се произвеждат с помощта на електричество и възобновяем водород и други газове. Може да се използва в конвенционални двигатели с вътрешно горене и по този начин да удължи живота на традиционната  автомобилна индустрия на Германия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: