Продажбата на нови бензинови автомобили в ЕС ще бъде забранена от 2035 г.

Продажбата на нови бензинови автомобили в ЕС ще бъде забранена от 2035 г. Снимка: https://pixabay.com/

Днес Съветът на Европейския съюз прие нов пакет от мерки, насочени към борба с изменението на климата и намаляване на емисиите на парникови газове в атмосферата

В съответствие с решението до 2035 г. в ЕС ще бъде забранена продажбата на нови автомобили  с двигатели с вътрешно горене (ДВГ). Такива планове отдавна се обсъждат в ЕС и много автомобилни производители започнаха да се подготвят за прехода към новите стандарти.
 

Това е само една от мерките, които ЕС трябва да помогне за намаляване на емисиите с 310 милиона тона CO2 еквивалент до 2030 г.

В допълнение към ограничаването на продажбата на нови ICE превозни средства, други мерки също трябва да доведат до това - нови зелени площи, въвеждане на нови въглеродни данъци върху традиционните горива за транспорт и топлоелектрически централи и създаване на специален климатичен фонд от почти € 60 милиарда, в рамките на които малките и средни предприятия в ЕС ще бъдат подпомогнати за намаляване на въглеродните емисии.

Новият пакет е част от по-голямата програма Fit 55, която бележи целта на ЕС за намаляване на емисиите на парникови газове с 55% до 2030 г. в сравнение с 1990 г. и постигане на "въглеродна неутралност" до 2050 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: