Европейският съюз ще се избави от автомобилите с двигатели с вътрешно горене до 2035 г.

Европейският съюз ще се избави от автомобилите с двигатели с вътрешно горене до 2035 г. Снимка: https://pixabay.com/

Комитетът на постоянните представители на страните от ЕС (Coreper) одобри решението за отказ от автомобили с вътрешно горене в Европейския съюз до 2035 г., с изключение на Германия, която се зае с бъдещо "синтетично гориво", съобщава BFMTV

Постоянните представители на 27-те страни от ЕС одобриха споразумението, постигнато на 25 март от Европейската комисия (ЕК) и Германия, които преди това блокираха консенсуса, и смекчиха забраната, планирана за 2035 г.

Става дума за европейския регламент, който ще задължи да се произвеждат нови автомобили без емисии с CO2. Ще бъде забранено използването на автомобили, работещи с бензин и дизелово гориво, както и хибриди. Те ще отстъпят място на електрическите автомобили, с изключение на тези, които ще работят със синтетично гориво.

Проектът ще бъде представен на вниманието на министрите на енергетиката на страните членки за официално одобрение, съобщиха от шведското председателство на Съвета на ЕС.

Първоначално законодателното предложение на Европейската комисия предвиждаше пълна забрана за продажба след 2035 г. на автомобили с двигатели с вътрешно горене. Германия блокира законопроекта в началото на март. Страната - най-големият европейски производител на автомобили, поиска от ЕК да подготви предложение, което позволява производството на автомобили на синтетично гориво.

Тази позиция беше подкрепена и от италианските автомобилни производители.

След три седмици преговори страните се споразумяха да забранят превозните средства с двигатели с вътрешно горене след 2035 г., позволявайки тези, които ще използват изключително CO2 неутрални горива.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: