Само за месец Епископската базилика в Пловдив бе посетена от 10 000 души

Само за месец Епископската базилика в Пловдив бе посетена от 10 000 души Снимка: wikipedia

Само през първия месец от отварянето на Голямата базилика в Града под тепетата почти 10 000 посетители успяха да се порадват на впечатляващия раннохристиянски храм, един от най-внушителните на Балканите

Общински институт „Старинен Пловдив“, натоварен с управлението на базиликата, изнесе данни, че около 20% от посетителите са чужденци, предимно от Великобритания, Франция, Испания, Русия, Швеция, Нидерландия. Храмът на античен Филипопол е посещаван и от голям брой посланици на държави от цял свят, с представителства у нас.

Едновременно с това се е увеличил интересът и към Малката раннохристиянска базилика. Близо 300 от продадените билети през този период са били комбинирани – за посещение и на двата обекта.

Все повече са и организираните посещения на ученици, засилен е интересът от страна на специализирани учебни заведения по изкуства, строителство и архитектура.

Горди сме от факта, че за Голямата базилика на Филипопол сега се говори в цяла България и хора от страната идват всеки ден, за да се потопят в мистиката на мозаечното изкуство и наследство, представени по запомнящ се начин чрез съвременните технологии. По наше мнение в момента Епископската базилика на Филипопол е един от най-посещаваните музеи в Европа”, споделят от екипа на „Старинен Пловдив”.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: