Ще направи ли Полша музей от френската вила на Мария Кюри?

Ще направи ли Полша музей от френската вила на Мария Кюри? Снимка: Parc naturel régional de la Haute Vallée de Chevreuse

Полша се готви да превърне в музей красивата селска къща във френската провинция, някога дом на известната полска изследователка

Полша възнамерява да откупи кокетната каменна къща в селцето Сен Реми-ле-Шеврьоз във Франция, в което са живели между 1904 и 1906 г. откривателката на полония Мария Кюри и съпругът й Пиер Кюри, съобщи Le Figaro. Премиерът на Полша Матеуш Моравецки е цитиран от изданието да казва, че ще възложи на полското външно министерство и на посолството на Полша във Франция да предприемат необходимите процедури за закупуването на имота.

Parc naturel régional de la Haute Vallée de Chevreuse

 

Построена около 1890 г., къщата е придобита от семейство Кюри като извънградска вила през 1904 г. и остава тяхна собственост до смъртта на Пиер Кюри две години по-късно. Семейството заедно с двете им дъщери използват къщата, за да си почиват далеч от Париж и напрегнатата им работа. 

Сградата е запазена почти във вида, в който е била използвана от знаменитата фамилия преди 115 години. Интериорът и дори таванът, рисуван лично от Мария Кюри, са почти непокътнати. 

По всяка вероятност сградата ще бъде превърната от Полша в музей, посветен на научната работа и откритията на Нобеловата носителка.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: