Тунгнат: най-високият храм на Шива в света

Тунгнат: най-високият храм на Шива в света Снимка: lifeglobe.net

Разположен на 3680 метра над морското равнище, храмът Тунгнат (Tungnath) е най-високият храм на Шива в света и е източник на много митове и легенди.

Смята се, че храмът е на 1000 години и е свързан с Пандавите от епоса Махабхарата. В планинския масив Тунганат в Индия има пет храма, наречени Панч Кедар. 

Според легендата тези храмове са построени от кралските Пандави, които искали бог Шива да ги помилва за войната в Курукшетра, в която убиват братовчедите си Кауравите. По съвет на великия мъдрец Вияс Риши Пандавите отиват в планините, за да намерят господ Шива, но той ги избягва.

Той приема формата на знаменития бик Нанди и се скрива в Гуптакаши. Бикът се материализира на пет различни и места в комплекса Панч Кедар, където Пандавите построяват пет храма в чест на своя господ. Според легендата господ Рама от епоса Рамаяна медитирал на най-близкия връх на Тунгнат.

Храмовете Панч Кедар са достъпни само пеша, а през зимата са затворени. Заради разположението на толкова голяма височина, всичко наоколо се покрива с дебел слой сняг. Храмът е заобиколен от очарователни идилични околности. Красивото свещено място се превърна в популярна дестинация за трекинг, привличайки много посетители. До него се стига по стръмен маршрут с дължина 4 км, започващ от Чопта. 

По време на екскурзията посетителите могат да се насладят на красиви ливади, пълни с рододендрони. Когато тези цветя напълно разцъфтят, се разкрива спираща дъха гледка. Нюансите преливат от пурпурно до розово, а от върха на връх Чандрашил могат да се видят много върхове на хималайския хребет, включително Нанди Дева, Кедарнатх и Чули.

Храмът е малък, в него едновременно могат да влязат само десет души. Около Тунгнат има още по-малки храмове, украсени с изображения на хиндуистки богове. 

Интериорът е изработен от мрамор и стени с орнаменти, а на входа са каменното изображение на бика Нанди и изображение на господ Ганеша.

През зимата, когато храмът е затворен, изображенията на боговете се пренасят в Мукумат. Това е известна туристическа дестинация за къмпинг, уикенд почивка и поклонение. По време на фестивала Маха Шиваратри през февруари храмът привлича много туристи.

 

 

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: