В Гърция туристите са смутени от новия бетонен облик на Акропола

В Гърция туристите са смутени от новия бетонен облик на Акропола Снимка: pixabay

По време на дълго продължилата изолация в страната имаше реставрационни дейности на Акропола, покрай които се разгоря сериозна полемика

Алеите, водещи до Пропилеите, малкия йонийски храм на Атина Нике (Безкрилата Победа), до Ерехтейона и Партенона бяха покрити с цимент в участък от 200 метра, пише Greekcitytimes. Решението обаче предизвика реакции в социалните мрежи.

Идеята бе да се улесни достъпът на хората с намалена подвижност. Но това породи вълна от коментари в социалните мрежи и в пресата. Според мнозина използваните материали са нарушили естетическия вид на една от най-посещаваните забележителности на Гърция. Някои археолози и архитекти дори определиха ремонтните работи като оскверняване на обекта и безпрецедентно светотатство.

Гръцкото министерство на културата отрече обвиненията, като припомни, че още през 1977 г. е имало циментирана пътека по същия маршрут. През 80-те години на миналия век скалата дори е била бетонирана частично. Прессъобщението на министерството бе подкрепено със снимка на Акропола от 1987 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: