Храмовете в Древна Елада са имали рампи за хората с намалена подвижност

Храмовете в Древна Елада са имали рампи за хората с намалена подвижност Снимка: Wikipedia

Построените преди повече от 2000 години светилища на територията на днешна Гърция са имали специални приспособления за достъп на хора с намалена подвижност.

Хората от Античността никога няма да престанат да ни учудват. Техните храмове са били снабдени с рампи за трудноподвижните им съграждани, сочат проучвания на археолозите от Калифорнийския държавен университет.

Онова, което смятаме за изобретение на новото време, оказва се, е съществувало още преди много столетия в древното елинско общество.

До тези изводи е стигнал екип археолози в свое скорошно изследване. Те предполагат, че това не е било изолирано явление, а норма в Древна Елада, където според тях голям брой храмове и светилища са разполагали с рампи, за да се улесни придвижването на хората с ограничена подвижност.

Според Деби Снейд, член на екипа, тези рампи са били често срещани и в лечебниците. Те могат да бъдат открити и в светилището на Асклепий, и в театъра на Епидавър в североизточната част на днешна Гърция, където рампите са били монтирани около 370 г. пр. н. е.

„Археолозите знаеха, че гръцките храмове са оборудвани с рампи, но непрестанно игнорираха този факт в дискусиите си върху гръцката архитектура", коментира Снейд. „Преди повече от 2000 години древните гърци са харчили пари и част от времето си за изграждане на рампи, за да помагат на хора, които не могат да се изкачат сами или да слязат по стълбите, без законодателството да ги задължава да правят това", добавя тя.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: