Кола на музейна организация катастрофира в музеен обект в Япония

Кола на музейна организация катастрофира в музеен обект в Япония Снимка: tekuteku-japan.com

Повредена е най-старата запазена до наши дни обществена тоалетна в страната на Изгряващото слънце, на възраст около 500 години.

Обектът, който днес привлича многобройни туристи, разбира се, не се използва, но т.нар. „тосу” тоалетна е важна културна ценност, построена преди близо пет века в дзен будисткия храм Тофукуджи в Киото. Помещението разполага с 20 „места” (дупки с дълбочина около 30 см), отделени с масивни дървени колони и е било използвано по предназначение от будистки монаси по време на обучението им, обяснява The Independent.

Водачът на катастрофиралото превозно средство, който е служител на Асоциацията за опазване на наследството на Киото, е блъснал с автомобила си тосу-тоалетната, когато потегляйки от историческото място, по грешка е дал заден ход и е отнесъл входа на хигиенното съоръжение. Повредени са част от двойната врата на помещението с височина над два метра и няколко вътрешни колони, но няма пострадали посетители.

Car crashes through 'Japan's oldest toilet' in ancient capital | The Asahi  Shimbun: Breaking News, Japan News and Analysis
Снимка - asahi.com

След катастрофата злополучният шофьор лично е уведомил полицията за инцидента. 

Директорът на научния институт при храма Тофукуджи е заявил пред Kyoto Shimbun, че случилото се е „голям срам”, и същевременно се е оплакал, че е „зашеметен” от степента на щетите. 

Според ръковводителя на офиса за управление на ценностите на храма обаче, „успокояващото” е, че щетите са поправими и обектът ще може да бъде възстановен в оригиналния му вид. Той прогнозира, че реставрацията определено ще отнеме време и едва ли ще приключи тази година, което ще лиши туристите от възможността да разгледат историческия обект.

Смята се, че тосу-тоалетната е била използвана до началото на 1900-те.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: