Откриха почетното консулство на Румъния в Пловдив

Откриха почетното консулство на Румъния в Пловдив Снимка: wallpaperflare.com

Консулството ще покрива областите Пловдив, Ловеч, Габрово, Хасково, Кърджали, Смолян, Пазарджик, Благоевград и Кюстендил.

Новото почетно консулство на Румъния в Пловдив беше открито днес. Домакини на събитието по този повод бяха посланикът на Румъния в България, Н. Пр. Бръндуша Йоана Предеску и почетният консул на Румъния в Пловдив - д-р инж. Димитър Белелиев. Консулството ще се помещава в административната сграда на Международния панаир Пловдив.

„Румъния е модерна държава, която напредва с бързи темпове. Там има добра бизнес среда, пазарът на труда е по-уреден от нашия и вносът на служители е улеснен. Съдебната, образователната и здравната й система също са на по-високо ниво“. Това коментира почетният консул на Румъния в Пловдив д-р инж. Димитър Белелиев при откриването на консулството. „Моята цел като консул е да помогна за увеличаването на обмена на опит между двете държави в бизнес, културен и туристически аспект. Румъния е най-големият ни съсед, но на практика ние не я познаваме достатъчно. Предполагам, че и тя не знае достатъчно за съвременна България“, допълни той.  

Д-р инж. Димитър Белелиев пое ролята на почетен консул през декември 2023 г. Той има близо 30-годишен опит като инвеститор в енергетиката. В качеството си на консул той се ангажира с укрепването на взаимоотношенията между България и Румъния, както и с по-активно развитие на областите, които консулството ще обслужва. Консулството ще покрива областите Пловдив, Ловеч, Габрово, Хасково, Кърджали, Смолян, Пазарджик, Благоевград и Кюстендил.

На официалното откриване присъстваха кметовете на гр. Пловдив и на гр. Пазарджик, областни управители, консули от Украйна, Сърбия, Турция, депутати, представители на неправителствения сектор и на бизнеса, културни и образователни институции.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: