Варненската катедрала събира средства за почистване на фасадата

Варненската катедрала събира средства за почистване на фасадата

Средствата трябва да се съберат до три месеца

Варненски строителни фирми и граждани подеха национална дарителска кампания за почистването на фасадата на Митрополитската катедрала „Св. Успение Богородично“ във Варна, съобщава БНР. Средствата се набират чрез DMS платформа. 

Ремонтът на емблематичната варненска катедрала тече вече почти година. Основната работа на строители и реставратори е позлатяването на кубетата на храма, като в процеса на работа беше ремонтирано и подпокривното му пространство. Четири от шестте купола на храма вече са позлатени. 

В рамките на националната дарителска кампания трябва да бъдат събрани 150 000 лева в рамките на три месеца, за да може да се използва скелето, вдигнато за позлатяване на кубетата на храма, поясни един от инициаторите на начинанието - Валентин Вълев, дългогодишен председател на Строителната камара. До момента са събрани 127 500 лева и е напълно възможно необходимата сума да бъде събрана навреме, смята той. 

Според него трудно може да си представим, че такова скеле скоро ще бъде вдигнато за трети път, тъй като изграждането, използването и поддръжката му до момента струва 500 000 лева. „Скеле около катедралата е било вдигано два пъти - при изграждането на храма и сега,  допълни Вълев. 

Парите, които се събират, са за почистването на камъка, от който е изграден храмът, тъй като с течение на времето той е натрупал прах и отлагания, включително и от неособено благоприятната среда, от която катедралата е заобиколена - изпаренията на автомобилно гориво, киселинни дъждове, замърсяване на въздуха и т.н. Храмът е на на 135 години, ако се счита годината на неговото окончателно завършване, а не годината на полагане на първия камък - 1882-ра. 

След почистване и запечатване на камъка, цветът на храма ще бъде изравнен“, допълни Вълев. Ефектът от „запечатването“ ще трае над 20 години, обещаха специалисти. 
 

Митрополитската катедрала „Св. Успение Богородично“ е построена с дарителски средства и е първият голям храм у нас, издигнат след Освобождението, припомня БНР, което подкрепя кампанията.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: