Ким Пийк - „Рейнман" с уникални способности

Ким Пийк - „Рейнман" с уникални способности Снимка: lifeglobe.net

Човекът, вдъхновил филма „Рейнман", е с феноменални умствени способности, но прохожда на 4 години и има проблеми с моториката

Ким Пийк е прототипът, вдъхновил създателите на филма „Рейнман" (Rain Man). Въпреки физическите си недъзи той добива голяма популярност. Негови уникални особености са невероятната му памет и бързата скорост на четене, съобщава руският интернет портал lifeglobe.net.

Филмът Rain Man е представен през декември 1988 г. и е вдъхновен от реалния учен Ким Пийк. Ролята му във филма се изпълнява от Дъстин Хофман. Филмът получава 4 награди „Оскар".

Ким Пийк се ражда с множество аномалии на главата, които влошават физическите му способности. Липсват му основни двигателни умения. Ким дори не може да си закопчае ризата или да си измие зъбите без чужда помощ. Но той е надарен с изключителната способност да прави неща, които нормалните хора не биха могли. Ето някои от свръхестествените способности на Ким.

Той може да чете по две страници едновременно

Една от невероятните способности на Ким се състои в умението му едновременно да чете и разбира и двете страници на отворена книга. Той чете лявата страница с лявото око и в същото време - дясната страница с дясното око. Способността му да чете и двете страници едновременно му позволява да чете книгите много по-бързо от останалите хора. Освен това удивителната памет му позволява бързо да усвои дори дебелите учебници. Тази удивителна способност се обяснява с мозъчната му аномалия и необичайно развития ум.

Ким може да разкаже за всички важни събития в света

Той може да запомня 98% от прочетеното. Може да назове датите на всички важни събития в света. Той дори може да каже телефонните кодове на градове, пощенските им кодове, всички телевизионни канали, пазари, датите на раждане и смърт на известни хора, телефонни номера и др. Може да си спомни нещо, за което е чел преди много години.

Календарни изчисления

Освен запомнянето на различна информация, Ким умее да прави и календарни изчисления. Той може да изчисли кой ден от седмицата на коя дата се пада през различни години.

Може незабавно да посочи маршрути за пътуване

Способностите на Ким Пийк не се ограничават само до четене и запаметяване на книги, той също така чете карти и ги запомня. Дори би могъл да даде незабавна посока на движение между два града, подобно на Google Карти. Освен карти, той запомня телефонни указатели. Ако му дадат адреса на човек, може да съобщи имената на хората, живеещи в квартала.

Ким Пийк е прочел и научил най-малко 12 000 книги и учебници

Ким е прочел почти 12 000 книги с различна тематика. Той не само чете тези книги, но и лесно може да си спомни това, което е прочел в тях преди много години.

Ким Пийк може да запаметява музикални композиции

Освен четенето на книги, карти, телефонни указатели, Ким запаметява и музикални композиции по ноти. По-късно той развива и умения за свирене на пиано по памет.

Ким е роден на 11 ноември 1951 г. в Солт Лейк Сити, щата Юта, САЩ. Ражда се с мозъчни аномалии., поради което му липсва физическа координация, но пък перфектно запомня всякаква информация. Баща му казва, че Ким развива тези умения още от 16-20-месечна възраст. Ким прохожда едва на 4 години и има двигателни проблеми.

Като малък чете много книги и ги запомня мигновено. След като прочете книгата, той обикновено я поставя на рафта обърната със заглавната корица надолу, за да покаже, че е завършил четенето й. Практикува това през целия си живот. Изучава широк кръг от предмети като история, литература, математика, музика, спорт, география и т.н. Може да прочете произволна книга за около час.

Научното  изследване

Установено е, че в мозъка на Ким липсва сноп от нерви, свързващ двете полукълба. Има теория, според която поради липсата на съединители между двете полукълба невроните създават необичайни връзки, което води до значителен обем на паметта. Въпреки че Ким е интроверт, той не изпитва трудности в социалното общуване и в разбирането с хората. Използва активно дарбата си и живее с помощта на семейството си.

Ким Пийк умира на 19 декември 2009 г. в Мъри, щата Юта, на 58-годишна възраст.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: