Екстремните жеги у нас ще се задържат поне до средата на август

Екстремните жеги у нас ще се задържат поне до средата на август

Най-високата температура у нас е регистрирана през 2000 г. в Пловдив


Докъм 12-13 август в България със сигурност ще има температури, които ще са по-високи от нормалните за сезона. Това каза в интервю за БТА климатологът проф. Георги Рачев. Още днес и утре у нас ще има регистрирани над 40 градуса, но няма да се стигне до абсолютните максимални температури за нашата страна, които достигат до 44-45 градуса.  

За най-висока температура у нас се приема много добре измереният и научнообоснован температурен рекорд от 45 градуса, отчетен през 2000 г. в Пловдив. „Има и още една температура, която е регистрирана през 2016 г., пак на 5 юли, но в Садово - от 45,2 градуса. Но към този рекорд ние, климатолозите, се отнасяме малко с недоверие, защото имаме много сериозни съмнения, че не е реалистичен", каза още проф. Рачев. 

Винаги максималните температури в България и периодите с наднормални температури се наблюдават, когато навлиза тропичен въздух от Северна Африка. Синоптичната обстановка сега е такава и е повтаряща се, като над България се пренася много топъл, горещ и сух въздух, който повишава температурите, обясни проф. Георги Рачев. Той прогнозира, че до 12-13 август максималните температури в София ще са от 33 до 35 градуса. Професорът поясни, че ако относителната влажност на въздуха също беше висока, горещината щеше да се понася изключително тежко. 

Рачев предупреди, че „температурни върхове" се очакват в неделя и във вторник-сряда. Според него тази неделя в района на Видин и Плевен, както и в района на Пловдив, Хасково и Димитровград температурите могат да достигнат дори до 42-43 градуса. Поне засега според него няма да се достигне температурният рекорд от 2000 г., но стойностите ще са близки до него. 

Времето е екстремно по отношение на абсолютните максимални температури, а особено екстремно е и по отношение на факта, че ще имаме три седмици с много високи наднормални температури. Сега сме в първата такава седмица, която почти измина, но предстоят още две седмици с високи температури - до 12-13 август, каза проф. Рачев. За този период на годината в равнинната част на България нормалните температури са между 27 и 30 градуса, а сега аномалията е със 7 градуса или на места с 12 градуса над нормата. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: