Първото в историята изстрелване на спътници от Великобритания се провали

Първото в историята изстрелване на спътници от Великобритания се провали Снимка: everydayastronaut.com

Virgin Orbit съобщи за възникване на "аномалия" по време на изстрелването на ракетата-носител LauncherOne, която трябваше да изведе в орбита девет спътника

Това беше първият път в историята, когато космически кораб беше изстрелян от територията на Обединеното кралство. Поради повреда ракетата не можа да влезе в орбита.

От Virgin Orbit, според Reuters, заявиха, че анализират информацията за аномалията.

Космическият кораб трябваше да бъде изведен в орбита с помощта на модифициран самолет Boeing-747. Около 22:00 часа GMT  той излетя от летище Корнуол. Час и половина по-късно Boeing-747 успешно изстреля ракетата LauncherOne, върна се обратно и кацна в Корнуол. Ракетата задейства двигателя на първата степен и започна издигането си до ниска околоземна орбита, но така и не успя да го завърши.

Това изстрелване беше първото от Обединеното кралство. Произведените от Великобритания сателити преди това трябваше да бъдат изпращани в орбита през чужди космодруми.

Virgin Orbit е собственост на британския милиардер Ричард Брансън. Първият успешен тест на LauncherOne се проведе през януари 2021 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: