Невронният интерфейс на Илон Мъск ще доставя музика директно в мозъка

Невронният интерфейс на Илон Мъск ще доставя музика директно в мозъка

Технологията на компанията Neuralink, която работи за създаване на интерфейс мозък-компютър, ще може да транслира музика директно в човешкия мозък. Така твърди Илон Мъск, основателят на SpaceX и Tesla, в туитър, отговаряйки на въпроси от абонати.


Ако си внедрим Neuralink, ще можем ли да слушаме музика директно от нашите чипове? Страхотна функция", попита го ученият Остин Хауърд. На това Мъск, който финансира стартъпа, отговори утвърдително. На въпрос на друг потребител дали устройствата на Neuralink „стимулират отделянето на окситоцин, серотонин и други химически вещества, когато е необходимо“, предприемачът също отговори положително.
Neuralink е основана от Мъск през 2016 г. Компанията разработва чип, който се имплантира в мозъка и работи с комуникационно устройство. През май тази година бизнесменът заяви, че технологията е почти готова за употреба при хора.

Как обаче работи технологията Neuralink и как може да заобиколи слуховия нерв, за да предава музика директно в мозъка, не е напълно ясно. Както се очаква, повече за новата разработка ще стане ясно на презентацията на 28 август.

Мъск по-рано каза, че Neuralink ще бъде използван на ранен етап за лечение на пациенти с мозъчни увреждания. Впоследствие може да се използва за възстановяване на зрението, слуха или двигателните функции, както и за лечение на заболявания, засягащи мозъка.

Модули със стотици нишки - електроди, ще бъдат поставяни директно в мозъка на правилните места от свръхпрецизен робот.

По принцип този чип може да поправи всеки мозъчен проблем", увери Мъск.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: