Тайнственият център на Вселената в Тълса - магьосничество или наука?

Тайнственият център на Вселената в Тълса - магьосничество или наука? Снимка: lifeglobe.net

Едно от най-странните места - центърът на Вселената, се намира в самото сърце на град Тълса в Оклахома, САЩ. На външен вид мястото е твърде незабележимо, но след като разберете историята му, ще бъдете изненадани, съобщава сайтът lifeglobe.net.

Центърът на Вселената е необикновено място и същевременно загадъчно явление в Тълса. Загадката е още по-голяма, тъй като няма категорично обяснение за това как и защо произтича това явление.

За хиляди посетители центърът на Вселената е най-известната и необичайна забележителност на града. Износеният бетонен кръг, известен като Центъра на Вселената, е с диаметър 75 сантиметра. Той е заобиколен от друг кръг с диаметър около 3 метра, състоящ се от 13 реда тухли.

Кръгът е разположен на пешеходния мост на Бостън авеню между 1-ва улица и Арчър. Особеното на това място е, че когато някой издава шум, докато стои в центъра на кръга, този шум се отразява като ехо многократно, при това малко по-силно от първоначално издадения звук. Удивителното е, че ехото не се чува от стоящите извън кръга. Чуват го само намиращите се във вътрешността на бетонния кръг.

Друга странност на кръга е, че ако човек, стоящ вътре в него, разговаря с някой извън кръга, той чува изкривен и неясен шум.

Възможно обяснение на феномена

Въпреки че зад тайната на центъра на Вселената в Тълса стоят много обяснения, досега никой не е успял да я разкрие  напълно. Някои смятат че центърът на Вселената е вихрушка, в която се срещат всички космически енергии. Архитектите пък казват, че явлението се дължи на компенсатор или вграден стоманен ъгъл, който разделя полукръговете. Други казват, че човешкият глас се чува като ехо заради обкръжаващите го бетонни платформи.

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: