Актуална информация за епидемичната обстановка на 3 май 2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 3 май 2021 г.

Продължава тенденцията за намаляване на положителните случаи от последните няколко дни

У нас 

В цялата страна продължават да работят „зелените коридори" за ваксинация, които бяха възобновени на 30 април. Планът на здравните власти е свободни имунизации да се правят поне до 9 май включително. В кабинетите могат да се ваксинират и хора без предварителна регистрация. Освен препарата на AstraZeneca има налични дози и от РНК ваксините.  

Поради трайна тенденция за намаляване на положителните случаи на коронавирус, от 5 май се възстановяват плановият прием и плановата оперативна дейност в лечебните заведения за болнична помощ в Ловешка област. Това съобщават от Регионалната здравна инспекция в Ловеч. Със заповед на директора на РЗИ - Ловеч, е намален общият брой легла за лечение на ковид пациенти, които са 227 за пациенти в неусложнено състояние и 8 за интензивно лечение. Заетостта на леглата е 50 процента, на интензивните легла - 75 на сто. Лечебните заведения имат готовност за увеличаване на ковид леглата в случай на нужда, допълват от РЗИ. През последното денонощие новите положителни случаи на COVID-19 в областта са осем. 

Данните за България 

348 нови случая на COVID-19 са открити в България за последното денонощие при извършени 3194 теста. Това показват данните от Единния информационен портал. Положителните проби са 10,9% от всички изследвани, с което продължава тенденцията за намаляване от последните няколко дни. Общият брой на случаите от началото на пандемията е 405 194, от които активни са 48 260. Броят на хора в болница е 6754, от които 662 са в интензивно отделение. За последното денонощие са починали 48 души, с което броят на жертвите на коронавируса в нашата страна достигна 16 492. Излекуваните за последните 24 часа са 553.  

Общо са поставени 824 623 дози ваксина, от които 3405 за последното денонощие. 216 195 души са получили по две дози. 

По света 

Гражданите на България и на останалите страни от Европейския съюз, които имат поставени две дози ваксина срещу COVID-19, ще могат да влизат в Дания, без да се налага да представят резултат от PCR тест. Това съобщават от посолството ни в Копенхаген. За завършена ваксинационна схема се приема поставянето на две дози от ваксината срещу COVID-19, както и изтичането на 14-дневен период след поставяне на последната доза. За пристигащите в страната, които не са ваксинирани, ще важат досегашните изисквания за представяне на документи, както и негативен антигенен или PCR тест, направен в рамките на 48 часа преди полета или преди пресичането на датската граница. 

Европейската комисия предлага страните членки да облекчат ограниченията за маловажните пътувания в ЕС, като вземат предвид напредъка на ваксинационните кампании и развитието на епидемиологичната обстановка в глобален мащаб. Комисията предлага да се разреши влизането в Общността не само за пътници, които идват от страни, където здравната обстановка е добра, но и за всички, които са имунизирани с ваксина, получила зелена светлина в ЕС. Тъй като мутациите създават нови опасности, Комисията предлага нов механизъм за неотложно спиране, който да се координира на общностно ниво и ще ограничи риска такива щамове да влизат в ЕС. Това ще даде възможност на страните членки да действат бързо и временно да ограничават до стриктния минимум пътуванията от засегнатите страни за времето, което е необходимо за задействането на съответните санитарни мерки. 

12-и пореден ден Индия съобщи за над 300 хиляди нови случаи на коронавирус за денонощие. Новозаразените са 368 хиляди. Починалите с COVID-19 са над 3400. Така заразените вече са общо 20 милиона, а починалите от началото на пандемията - почти 219 хиляди. 

Във Франция от днес започва поетапно облекчаване на наложените противоепидемични мерки, съгласно обявен от здравните власти и президента Еманюел Макрон план за това в четири етапа. От понеделник, 3 май, французите отново могат да бъдат неограничено из страната. Вечерният час от 19,00 ч. обаче ще продължава да действа, като постепенно ще се изтегля с по два часа по-късно до пълната му отмяна едва на 30 юни. 
За втория етап, който започва на 19 май, Макрон обещава отварянето на терасите на заведенията и на света на културата, с ограничен брой публика. Едва от 9 юни културните институции ще заработят свободно с подготвяния „санитарен пропуск". Той ще се отнася и за туристите, за които Франция трябва отново да отвори врати. 

След близо четири седмици локдаун, от днес в Австрия са отворени всички магазини, предава австрийската информационна агенция АПА. Броят на новозаразените в страната спада и това позволява на властите да продължат с отхлабването на ограничителните мерки. От 17 май се очаква да отворят заведенията и хотелите, спортните зали, театрите, кината и музеите. 

Във Виена от днес стартира кампания за ваксиниране на работници и служители в 10 000 предприятия, съобщава БТА. Кампанията е проект на Виенската община, Виенската стопанска камара и Обединението на индустриалците с цел да бъдат ограничени разпространението на COVID-19 и тежките форми на заболяването. Фирмите, които желаят да участват, трябва да заявят това в градския регистър на имунизационната кампания, да назначат координатор на проекта и да разделят своите сътрудници на няколко категории в зависимост от риска, на който са изложени. Първата група ваксинирани ще е от хора, на които се налага служебно пътуване в чужбина, или такива, които работят в среда с висок риск на заразяване (търговски представители зад граница и хора, извършващи високорисков труд като хигиенисти или технически персонал в болнични заведения). Следват сътрудници, които са в пряк контакт с клиенти, например работещи в супермаркети, и хората, между чиито работни места няма специални изолации. Накрая идва редът на онези, които не са изложени на особен риск от зараза при изпълнение на трудовите си задължения. 

В Гърция отпадат някои вътрешни ограничителни мерки - намалява се вечерният час и отварят заведенията на открито при определени условия, съобщиха от външно министерство.  Забраната за движение ще важи в интервала между 23,00 и 5,00 часа, вместо както досега от 22,00 до 5,00 часа, като остава изискването за изпращане на SMS преди излизане от вкъщи. Отварят се и заведенията за обществено хранене, но само в площите на открито, при ограничение до 6 души на маса. В заведенията няма да е разрешено пускането на музика. Остава задължително ежеседмичното самотестване на персонала с rapid тест и използването на маска. Кафенетата и ресторантите в хотелите работят и в закритите си части, при капацитет между 40% и 50% в зависимост от категорията на заведенията, в която те попадат. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: