Актуална информация за епидемичната обстановка на 28.04.2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 28.04.2021 г. Снимка: Getty Images

Обобщение на събитията от деня

У нас:

Извънредната епидемична обстановка заради пандемията от COVID-19 се удължава до края на май, реши кабинетът в оставка.

83 милиона лева ще бъдат осигурени за заетите медици на първа линия, а в момента се работи по масова ваксинация в туристическия бранш, за да се „спаси сезонът“. Вече е започнала ваксинацията на хората, заети в туристическия бранш, обяви здравният министър в оставка Костадин Ангелов.

„Започнахме от област Варна“, каза той. Сега се подготвя следващата стъпка и за Бургас, а до края на деня ще бъдат издадени заповеди, с които се регламентират начините за влизане в страната.

„За да може да спасим българския туризъм и да подобрим резултатите тази година в сравнение с миналата година“, обясни здравният министър в оставка. Като цяло процесът по ваксинация върви добре, отбеляза Ангелов.

„Ваксинираме от петнадесет до двадесет хиляди души на ден, отваряме зелените коридори в петък.“

От своя страна министърът на финансите в оставка Кирил Ананиев отбеляза, че ще бъдат осигурени средства за медиците на първа линия за май и юни.

„Двадесет и три милиона лева са за персонала в структурите на Министерството на здравеопазването, които са на първа линия, а останалите 60 милиона са за всички останали медици, които работят на първа линия“, каза Ананиев.

Следващата седмица се очаква кабинетът в оставка да гласува допълнителни средства и за подпомагане в социалната сфера.

Огнище на коронавирусна инфекция установиха здравните власти в дома за хора с умствена изостаналост във великотърновското село Пчелище.

Първите случаи на заболяването са установени при двама души от персонала. От направените 60 бързи антигенни теста положителни резултати са дали осем от потребителите и един от персонала.

Домът е поставен под карантина, определени са служители, които остават, за да се грижат за 43-мата настанени. Усилени са мерките за дезинфекция. 

Под карантина са поставени и детската градина в гр. Златарица заради болен помощник-възпитател, както и паралелка от СУ „Димитър Благоев“ в Свищов заради заразен учител. 

В област Велико Търново активните случаи на COVID-19 са 984, с усложнения на болнично лечение са 209.

Данните за България:

1850 са новите случаи на коронавирус за денонощие, показват данните на Единния информационен портал към полунощ. Положителните проби са малко над 10 процента от направените 17 987 теста.

Най-много са новите случаи в столицата - 375, следвана от Пловдив със 180 и Варна със 170 новозаразени.

В болница са 7480 пациенти с COVID-19, от тях 714 са в интензивни отделения. Починали през последното денонощие са 81 души с коронавирус, като излекувани са отчетени 3375.

За миналия ден са поставени 16 749 ваксини, с което общият им брой надхвърли 750 хиляди.

По света:

СЗО съобщи, че индийският вариант на коронавируса е открит в 17 страни, сред които Обединеното кралство, Съединените щати и Сингапур. От агенцията на ООН отчетоха и скок с 8 % в заболеваемостта от COVID-19 в световен мащаб през последната седмица в сравнение с предходната.

Смъртността е нараснала с 5%. Регистрираните нови случаи на зараза в периода от 19 до 25 април са почти 5 700 000, а смъртните случаи - близо 88 000.

Най-голям ръст в заболеваемостта има в Югоизточна Азия - с близо 50%. В Европа има спад с 12%, в Африка - с 9%, а в Северна и Южна Америка - с 8%. Над 1 460 000 са новозаразените в Европа, починали са над 25 000. Най-съществено увеличение на смъртните случаи има в Югоизточна Азия  - с 81%.

На този фон американският президент Джо Байдън обяви, че всички напълно ваксинирани американци, т.е. с поставени две дози, могат да се движат на открито без маска. По думите на Байдън страната е постигнала зашеметяващ напредък в борбата срещу пандемията.

В Индия коронакризата продължава да се задълбочава, смъртните случаи от инфекцията надхвърлиха 200 000 души, съобщи Би Би Си. Болниците почти в цялата страна са препълнени и на много места липсва кислород. През последната седмица Индия регистрира по над 350 000 новозаразени дневно. 

37 312 са новите случаи на COVID-19 през последното денонощие, сочат данните на турското здравно министерство. Така общият брой на заразени в Турция надхвърли 4 600 000, а броят на жертвите на пандемията в страната е почти 39 000. Направени са над 46 милиона тестове, само от неделя досега те са близо 270 000. Високият брой инфекции не се понижава вече повече от месец. 

От утре турците ще трябва да стоят предимно вкъщи, освен ако не излизат да пазаруват храна и лекарства. Определени групи са изключение от ограниченията - служители на извънредни служби, хора, работещи в сферата на производството и храните.

Пътуванията между градовете ще изискват официално одобрение, всички училища минават на дистанционно обучение, налага се и лимит за ползване на градски транспорт.

Мерките влизат в сила от 19 часа утре и ще бъдат отменени в 5 часа сутринта на 17 май. Преди две седмици Турция обяви полицейски час от 7 вечерта до 5 сутринта в работните дни и пълен локдаун през уикенда, но мерките се оказаха недостатъчни.

Ограниченията няма да важат за чуждестранните граждани в Турция, обяви министърът на туризма Мехмет Нури Ерсой, а най-посещаваните музеи и археологически обекти остават отворени. Президентът Ердоган обяви затваряне на бизнесите, но не и помощи за хората, които ще бъдат лишени от приходи. Турската икономика е опустошена от пандемията, а ключовата туристическа индустрия е намаляла значително - 70% по-малко туристи са посетили Турция в сравнение с 2019 г. Предстоящият утре национален локдаун се налага точно за Байрама след свещения месец Рамазан.

За първи път стотици наши изселници в Турция няма да се върнат по родните места за празника Рамазан байрам. Причината е наложеният пълен локдаун в южната ни съседка заради рязко повишаващия се брой на заразените. Мярката ще е в сила и по време на големия мюсюлмански празник, който тази година е на 12 май. Най-недоволни от рестрикциите са продавачите на пазара в Кърджали. Според тях липсата на изселници тази година е пагубна за бизнеса им

Гръцките власти обмислят да премахнат контрола върху движението на хората с есемес. А Европейската агенция по мониторинг на пандемията от COVID-19 прогнозира рязко спадане на нивата на заразени в южната ни съседка.

Очаква се днес правителството да обяви отмяна на част от строгите ограничителни мерки. Комисията от експерти към министерството на здравеопазването предложи от първите дни на месец май да се премахне задължителното изпращане на съобщение до властите за напускане на дома, което е в сила от 6 месеца.

Заведенията отварят на 3 май. Остава вечерният час, но от 23 часа.

За да ограничи разпространението на вируса, правителството засили контрола върху ограниченията за пътуване за празниците. Не се разрешава напускане на областта по местоживеене. Маските задължително се носят и навън. Ограниченията са валидни и за туристите, подчертаха от правителството.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: