Актуална информация за епидемичната обстановка на 27.04.2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 27.04.2021 г. Снимка: pixabay

Обобщение на събитията от деня

У нас:

По време на среща днес на премиера в оставка Бойко Борисов и негови министри с представители на туристическия бранш стана ясно, че Министерският съвет ще вземе решение за удължаване на епидемичната обстановка до 31 май. Ще бъде издадена и заповед на здравния министър за влизането на чуждестранните туристи у нас, считано от 1 май.

Българското сдружение по иновативна медицина организира форум, посветен на Европейската имунизационна седмица. На него представители на Световната здравна организация и родни вирусолози ще обсъдят дали ваксините срещу COVID-19 да станат задължителни.

Данните за България:

1759 са положителните проби за COVID-19 за последното денонощие при направени 14 023 теста, съобщи Единният информационен център. 
54 115 са активните случаи в момента, от тях 7669 се лекуват в болнични условия, а 724 пациенти са в интензивни отделения.
Излекувани са 4100 души за последното денонощие.

За последните 24 часа са починали 194 души с усложнения от COVID-19.

Общият брой на ваксинираните у нас вече е 734 150.

По света:

Тайланд отбелязва в момента общо 57 500 случая на заразени с коронавирус срещу само 29 000 в началото на месеца. Това наложи през тази седмица да бъдат въведени нови ограничения, а премиерът на страната беше глобен за това, че не носеше маска.

Италия облекчава мерките, като баровете и ресторантите вече могат да обслужват клиентите си на открити тераси, както и могат да работят вечер за първи път от шест месеца насам. Театрите също са отворени за посещения. Въпреки това полицейският час остава в сила от 22,00 ч.

В Малта броят на заразените с коронавирус намалява и страната се готви за активен туристически сезон от 1 юни. След седемседмично затваряне магазините за дрехи, фризьорските салони и музеите вече отвориха врати. Според премиера на страната Робърт Абела ситуацията е под контрол, а почти половината от пълнолетното население е ваксинирано с поне една доза ваксина.

Германия ще предложи от юни ваксини срещу COVID-19 на всички пълнолетни, тъй като се надява да получи 80 милиона дози от производители през втората половина на годината. По официални данни 23,4% от 83-милионното население на страната са получили поне една доза към вчерашна дата, а 7,2% - по две. Германия обмисля и закупуване на руската ваксина „Спутник V" след одобрението на Европейската агенция по лекарствата. 

В Иран смъртните случаи от вируса надвишиха 70 000 според официални данни на здравните власти, като броят на жертвите на ден се движи около 496.

Във Франция, където вирусът продължава да циркулира активно и броят на пациентите в реанимация е висок, учениците от най-малките класове се върнаха в училище след триседмично затваряне на всички образователни институции. Очаква се учениците от прогимназиалния и гимназиалния етап да се върнат в училище на 3 май. Разхлабването обаче предизвика критики от страна на много медици и притеснения сред голям брой учители.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: