Актуална информация за епидемичната обстановка на 26 април 2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 26 април 2021 г.

У нас 

С повече от 26% се е увеличила общата смъртност през първото тримесечие на годината спрямо същия период на 2020-а, сочат данните на Националната статистика. Над 36 000 души са починали през първите три месеца на тази година, което е с близо 7500 души повече спрямо година по-рано. Първият удар от пандемията от COVID-19 бе усетен през март миналата година, докато през първите три месеца на настоящата имаше сериозен ръст на заболеваемостта от коронавирус, следователно и на смъртността вследствие на него. 

Днес ще бъде подписана заповедта за влизането на чужди туристи в страната, обяви министърът на здравеопазването в оставка Костадин Ангелов. Заповедта предвижда влизането в страната ни да става с PCR или антигенен тест; с ваксинационен сертификат или с документ за преболедуване на COVID-19. 

Масовата ваксинация в туристическия бранш започва от днес, обяви областният управител на Варна Стоян Пасев. Ще се имунизират и служителите от комплексите в областта, уточни Пасев. „С РЗИ сме изпратили писма до всички браншови организации плюс комплексите на територията на Варна област, за да може да започне ваксинацията до 28 включително по браншовете за откриването на сезона. От понеделник буквално започваме масова ваксинация изключително и само с приоритет туризъм." Пасев припомни, че на територията на област Варна функционират 20 ваксинационни пункта, като посочи, че средно на ден могат да бъдат имунизирани по 100 човека във всеки, като изчисли, че общо ще има по 2000 ваксинирани. 

Днес у нас пристигнаха 138 060 дози от ваксината срещу COVID-19 на производителя Pfizer/BioNTech и 14 400 дози от ваксината на Oxford University/AstraZeneca. Доставените количества веднага са разпределени към регионалните здравни инспекции в страната. Следващата доставка на ваксини срещу COVID-19 се очаква в сряда, 28 април, от производителя Johnson & Johnson – 12 000 дози. 

Данните за България 

400 са новите случаи на коронавирус през изминалото денонощие, сочат данните на Единния информационен портал. Положителни са малко над 7% от направените 5445 теста. 
8080 са хоспитализираните. 56 650 са активните случаи. От тях 746 са в интензивни отделения. Най-много са новите случаи в София-град – 151. Следват областите Варна с 50 новозаболели и Пловдив с 28. През последното денонощие са излекувани 557 души, а загубилите битката с болестта са 48.  

Общо поставените дози ваксина са 723 240. От тях 2070 са поставени през последното денонощие. 

По света

Европейската комисия заяви в понеделник, че е започнала съдебен иск срещу AstraZeneca за неспазване на договора за доставка на коронавирусни ваксини и за липса на „надежден" план за осигуряване на навременни доставки. Съгласно договора британско-шведската компания се е ангажирала да положи „най-добрите приемливи усилия" да достави 180 милиона дози ваксини за ЕС през второто тримесечие на тази година и общо 300 милиона за периода от декември 2020 г. до юни 2021 г., напомня Ройтерс. „Комисията започна миналия петък съдебно производство срещу AstraZeneca", каза говорител на ЕК, отбелязвайки, че всички 27 държави от ЕС са подкрепили този ход. 

В сряда Европейският парламент ще гласува за създаването на зелен сертификат за COVID. Очаква се документът, в който ще бъдат нанасяни данни за ваксиниране срещу COVID, отрицателен тест или наличие на антитела, да доведе до възобновяването на свободното движение в ЕС и това да стане още през юни. Евродепутатите отново настояха тестовете срещу коронавируса да бъдат безплатни, както е ваксината. 

В Гърция властите удължиха отново ограничителните мерки срещу коронавируса. Туристи отказват резервации за Великденските празници, защото остава в сила забраната за пътуване между областите. До 3 май се запазват ограничителните мерки за влизане в Гърция. Изисква се отрицателен PCR тест дори и за деца над 5-годишна възраст. Гражданите на Европейския съюз не се поставят под карантина. От днес гръцките власти позволиха влизане на руски туристи и на летищата по островите. Всички държавни служители отиват на работа след отрицателен тест за коронавирус също от днес. 

От днес в Италия ще бъде разрешено свободното движение между отделните региони в страната, като то ще важи само за хората, които разполагат с удостоверение за извършена ваксинация, излекуване от COVID-19, отрицателен ПСР тест или антигенен тест, направени през последните 48 часа. Ще бъдат разрешени и посещенията на до 4 души в частни домове, които попадат в районите със средна или ниска заболеваемост. Това важи и за провеждането на присъствено обучение за ученици и студенти. В сила остава вечерният час - от 22 ч. до 5 ч.  

Германия планира облекчаване на коронавирусните ограничения за ваксинираните, сочи проектодокумент на правителството, цитиран от Франс Прес. То предвижда хората, които са ваксинирани, да не бъдат задължени да показват негативен тест, за да влизат в магазини, да отидат на фризьор или да посещават определени събития, няма да бъдат карантинирани и на влизане в страната, освен ако не идват от високорисков регион. Правилата за социална дистанция и носене на маски ще важат за всички. В текста на документа е записано, че това не е раздаване на специални привилегии на хора с доказан имунитет, а по-скоро отмяна на ограниченията в основните им права. 

Иранският научен комитет срещу COVID-19 обяви, че Техеран е започнал производството на разработената в страната ваксина срещу COVID-19 - COV-Iran Barekat, съобщава Bgonair. Очаква се в рамките на следващите 30 дни до Министерството на здравеопазването да достигнат поне един милион дози от тази ваксина. Още три и половина милиона ще бъдат произведени до месец юни, съобщава информационна агенция „Фарс". Целта е общият брой произведени дози от препарата да достигне 50 милиона до месец септември. В допълнение към COV-Iran Barekat Иран залага и на още една своя разработка на ваксина срещу COVID-19. Става дума за препарата COV-Pars, чиито клинични изпитвания върху хора започнаха в края на месец февруари. 

Туристите от САЩ ще имат правото да посещават Европейския съюз в идните месеци, при условие че са ваксинирани срещу новия коронавирус. Това заяви в интервю за New York Times председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. „Американците, доколкото виждам, използват ваксините, одобрени от Европейската агенция по лекарствата", казва тя. „Това ще им позволи свободно придвижване и свободно пътуване до Европейския съюз", допълва Фон дер Лайен, предава БТА. 
„Едно нещо е ясно: 27-те държави членки ще приемат безусловно всички, които са имунизирани с ваксини, одобрени от агенцията", уверява тя. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: