А вие смятахте, че 2020 г. е била лоша

А вие смятахте, че 2020 г. е била лоша Снимка: pixabay

Американското разузнаване, което предсказа в 2017 г. пандемията от коронавирус, предупреждава, че „хаотичните и нестабилни" години след 2030-а ще бъдат белязани от глад и вълнения

Служителите на американското разузнаване публикуваха доклад от 150 страници, представяйки своите прогнози за това, какво ще се случи със света през следващите две десетилетия.

Докладът Global Trends се публикува от Националния съвет за разузнаване на правителството на САЩ и е седмото издание на документа, публикуван на всеки четири години. В него се посочва, че пандемията от коронавирус ще изостри икономическото неравенство, ще източи публичните ресурси и ще раздуе националистическите настроения, пише Daily Mail.

Според прогнозите, обхващащи периода до 2040 г., през следващите 20 години растежът на световното население ще се забави, което ще доведе до застаряване на света; изменението на климата ще се задълбочи; международните отношения ще станат „хаотични и нестабилни"; гладът ще се увеличава", се казва в статията.

Предишна версия на документа, публикуван през 2017 г., предполагаше, че в началото на 2020-те ще настъпи глобална пандемия, което ще доведе до ограничения за пътуване, за да се ограничи разпространението на заразата. Това предсказание, изглежда, се сбъдва под формата на COVID-19, който отне близо три милиона животи по целия свят", коментира изданието.

Документът се фокусира върху въздействието на пандемията, която американското разузнаване нарича „най-значимия, уникален глобален шок след Втората световна война, със здравни, икономически, политически последици и последици за сигурността, които ще продължат с години".

„COVID-19 разклати предположенията за устойчивост и адаптация и създаде нови неопределености в икономиката, управлението, геополитиката и технологиите“, се казва още в доклада.

Този документ идентифицира причини за безпокойство в почти всяка сфера на живота. Например той съдържа предупреждение, че въздействието на изменението на климата може да изостри несигурността в сферата на храните и водата в бедните страни и ще ускори глобалната миграция.

В него също така се казва, че въпреки че здравето и образованието са се подобрили през последните десетилетия, ще бъде трудно да се поддържа такъв напредък поради негативните фактори, предизвикани от пандемията, застаряващото население и „потенциално по-бавния глобален икономически растеж", пише Daily Mail.

Докладът отбелязва, че напредъкът в технологиите може да реши проблеми, включително изменението на климата и болестите, но също така може да предизвика ново напрежение.

Държавните и недържавните съперници ще се конкурират за лидерство и надмощие в науката и технологиите с рискове с потенциално каскадни ефекти и последици за икономическата, военната и социалната сигурност", се твърди в доклада.

 

Със съкращения от Daily Mail

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: