Разформироваха Националния оперативен щаб

Разформироваха Националния оперативен щаб Снимка: pixabay.com

Националният оперативен щаб (НОЩ)е разформирован, считано от днес, съобщава Единният информационен портал. Щабът беше създаден със заповед на министър-председателя Бойко Борисов в началото на пандемията през февруари 2020 г.

Националният оперативен щаб имаше за цел да организира и координира действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от Световната здравна организация спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването COVID-19, припомнят от Министерството на здравеопазването.

С близо 2200 по-малко са новозаразените пациенти с COVID-19 у нас през последните 7 дни в сравнение с броя на излекуваните. За периода излекуваните пациенти са 18 332, а потвърдените нови случаи - 16 154.

През последните две седмици смъртността е 24 на 100 хил. души, като страната ни се нарежда на второ място както в ЕС, така и на Балканския полуостров. В сравнение с предходния период заболеваемостта у нас е намаляла с близо 100 на 100 хил. души, съобщават от МЗ.

За последните 14 дни най-висока - с над 600 на 100 000, е заболеваемостта в София-град, Варна, Русе, Перник и Софийска област. Най-ниска тя остава във Видин, Разград и Кърджали. През последните две седмици броят на положителните тестове значително намалява в процентно съотношение спрямо направените.

С близо 10% е намаляла заетостта на болничните легла за пациенти с неусложнена коронавирусна инфекция в сравнение с предходната седмица. Към 14 април леглата за консервативно лечение са запълнени на 65%, а при интензивните легла заетостта е 67%.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: