Три седмици до следващия пик на коронавируса у нас, прогнозира НОЩ

Три седмици до следващия пик на коронавируса у нас, прогнозира НОЩ



„Имаме около три седмици до следващия пик на коронавируса у нас", заяви на редовния брифинг на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. „За 7 седмици е достигнат върхът в предишната вълна, сега сме на най-ниското ниво, в момента заболелите са 113 на 100 000. Нивата, от които тръгваме, са доста по-високи, едва ли има седем седмици, има три седмици", каза още той. Мутафчийски призова медицинските директори да затегнат редиците и да се подготвят за това, което ни очаква. Това, че са разрешени различни неща, не значи, че са безопасни", категоричен е той, посочвайки, че това, че фитнесите са отворени, не значи, че са безопасни, „те са най-опасното място". 

„Това, което ни кара да бъдем нащрек, е развитието в страната вътре по области. Осем области в червената зона, най-високата заболеваемост е в Кюстендил, а най-ниската - в Търговище. Заразените се движат от 20 до 60 в осем области. София град се върна в червената зона", обясни националният здравен инспектор Ангел Кунчев. Той цитира данните на Европейския център за контрол на заболяванията в Стокхолм от четвъртък. Според тях 14-дневната заболеваемост е 90 на 100 000, което ни поставя отново на 26-о място в ЕС, 6-о място на Балканския полуостров, а смъртността е 9,9%, което е 13-о място в ЕС. Кунчев смята, че началото на трета вълна е разпространението на британския вариант на вируса, като процентите на заразяване растат в цяла Европа. Той е в България, каза експертът, но „не трябва да се приема, че ситуацията в България е като в Европа". 

„Постигнатото е крехко. Европа е в патова ситуация, готви се за трета вълна. Не искам да бъдем лекомислени, а да бъдем готови за нея, ако тя дойде у нас със силата, в която е в Европа в момента", каза здравният министър Костадин Ангелов. „Призовавам българските граждани към разум и спокойствие, да бъдат спокойни, че всички ние мислим и осъзнаваме отговорността, която сме поели", заяви той, като отново посочи, че София е в червена зона и има раздвижване на заболеваемостта от коронавирус, но успокои, че се следят числата на 12-часова база и във всеки един момент са готови да предприемат действия. 

Границата между справедливо и несправедливо много се размива, каза здравният министър относно това дали ще се отворят ресторантите. По думите му те са „най-готови и са най-потърпевши". За фитнесите Костадин Ангелов смята, че те са едно от най-опасните места, но сметката е, че когато те са отворени, ще влязат 10-20 000 души. „А ако се отворят всички ресторанти, направете сметка колко хора ще влязат там", запита риторично той. 

Националният инспектор Ангел Кунчев смята, че няма сигурно обяснение защо отново се покачва заболеваемостта от коронавирус и защо, например, точно Кюстендил е водещ. „Това е процес със стотици фактори, възможно е да е заради движение на хора и внос отвън, неспазване на мерките, възрастова структура, гъстотата на населението", добави той. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: