Актуална информация за епидемичната обстановка на 12 април 2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 12 април 2021 г.

Близо 450 хиляди ученици се върнаха в класните стаи от днес

У нас

Седмицата започва с нов етап от разхлабването на противоепидемичните мерки у нас. Допускат посещенията в заведенията за хранене и развлечения и на закрито, както и провеждането на културни и развлекателни мероприятия. Врати отварят кината, театрите, музеите, галериите и библиотеките. Възобновяват се също семестриалните изпити с практическа част във ВУЗ, които не могат да бъдат проведени в електронна среда. Ще се провеждат и държавни изпити, и защити на дипломни работи. 

Близо 450 хиляди ученици се върнаха в класните стаи от днес. 1500 родители са подали заявления децата им да продължат обучението си онлайн. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев. Той подчерта, че към този момент не се налага преструктуриране на материала и удължаване на учебната година. Ако има заразени деца или преподаватели, ще бъде налагана карантина на цялата паралелка, категоричен беше министърът. „Силно се надявам следващата учебна година да започне присъствено”, заяви Вълчев. 

Българският Червен кръст възстановява курсовете по оказване на първа долекарска помощ, за да могат кандидатите за шофьорска книжка да  получат нужния документ. Курсовете бяха прекъснати от 1 април заради ограничителните противоепидемични мерки. Обученията ще се  провеждат, „спазвайки всички противоепидемични изисквания по отношение на отстоянието, дезинфекцията, маските, ръкавиците и т.н., всичко това ще се спазва стриктно, за да може БЧК да предостави тази услуга на всички желаещи, когато това налага тяхното успешно преминаване да няма затруднение и съответно да си получат шофьорските книжки“, заяви пред БНР заместник-генералният директор на БЧК д-р Надежда Тодоровска. От БЧК съобщиха, че при явяване на практически изпит кандидатите, обучавали се онлайн, ще попълват тест, който да удостовери, че имат нужните знания. 

При тези темпове на ваксинация не можем да изградим колективен имунитет, защото позволяваме на вируса да се размножава и да се променя, каза пред БНР пулмологът д-р Александър Симидчиев. Той е привърженик на стратегията „COVID нула“ – изличаването изцяло на пандемията на територията на България: „Стратегия, която се базира на това да прекратим епидемията, а не да играем на пинг-понг“, обясни той. 

Имунитетът след ваксинация е този, който трябва да предпочетем пред имунитета след прекаран коронавирус – именно за това все по-често настояват лекарите. Ваксината обаче не пази на 100%. „Няма нещо, което може да ви гарантира, че няма да се разболеете никога. Затова дори ваксинираните трябва да продължат да спазват мерките, защото вирусът продължава да се разпространява." Това заяви представителят на България в Европейската агенция по лекарствата проф. Илко Гетов пред Нова телевизия. „ЕМА заключи, че е налице вероятна връзка между ваксината на AstraZeneca и появата на тромбози. Поради което тази седмица е одобрена промяна в продуктовата информация на ваксината. Тя ще бъде налична на езиците на държавите членки в сряда", обясни специалистът. Хората, които са си поставили първа доза от векторна ваксина и не са получили странични ефекти, трябва да си поставят и втора. „Рискът да се появи проблем след това е почти нулев", увери професорът. 

Смесването на ваксини от различни видове е неправилно. Това каза и имунологът акад. Богдан Петрунов пред БНТ. Той е убеден, че всеки, който е получил първа доза на „Астра Зенека", трябва да си сложи и втората. „Хората няма смисъл да ходят да си тестват антителата, това нищо не може да им каже, тъй като голяма част от антителата не са функционални, т.е. не са неутрализиращи антитела", каза акад. Петрунов. Той поясни, че антителата само показват, че организмът е имал контакт със съответния вирус и не трябва да ги успокоява голямото количество антитела в организма. „Никой, прекарал вируса, няма антитела след 8-ия месец", каза още ученият. 

„В страната пристигнаха 62 010 дози от ваксината на Pfizer. Всеки месец ще пристигат по толкова. От следващия месец се очаква да пристигнат и допълнителни доставки." Това каза на брифинг министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов
Избор на ваксини ще има от месец май. Интересът към AstraZeneca е спаднал до минимум", обясни здравният министър. Той отново увери, че ваксината е проверена и безопасна.

Данните за България 

462 са новите случаи на коронавирус при направени 3658 теста. Положителни са под 13% от пробите, показват данните в Единния информационен портал. В София-град има най-много новозаразени - 143, следвана от Пловдив с 33 и Варна с 27. 71 317 са активните случаи на COVID-19, 10 382 са пациентите в болница, а 797 от тях се лекуват в интензивни отделения. Оздравелите за последните 24 часа са 459, а починалите - 67. 
1600 са поставените дози ваксина в последното денонощие. Общо ваксинираните са 572 662. 

По света

Тринадесет държави членки на Европейския съюз, сред които и България, са постигнали съгласие по седем от критериите, които ще бъдат необходими за прилагане на сертификати за ваксинирани срещу COVID-19 с туристическа цел, съобщават австрийски медии, цитирани от БНР. Австрийският министър на туризма Елизабет Кьостингер коментира т.нар. зелени сертификати, посочвайки, че „за европейския туризъм това е въпрос на оцеляване" и добавяйки, че критериите са изпратени за преглед от Европейската комисия. Според информацията планът е сертификатите за ваксинация да бъдат приложени до юни 2021 г., което да позволи свобода на пътуване за предстоящия летен сезон в съответствие с предишните планове на ЕС. Австрийските медии посочват, че тринадесетте държави от ЕС, които са постигнали съгласие по тази инициатива, са Австрия, България, Хърватия, Кипър, Дания, Франция, Германия, Гърция, Италия, Малта, Португалия, Словения, Испания. 

Компанията „Джонсън и Джонсън" е започнала доставките на еднодозовата си ваксина срещу COVID-19 на страни членки на Европейския съюз. Това е съобщил евродепутатът и член на здравната комисия в Европейския парламент Петер Лизе, цитиран от Ройтерс. Първите доставки бяха планирани за началото на април, но заради проблеми с разпространението количествата бяха забавени. Американската компания се ангажира да достави на ЕС 55 милиона дози от препарата до края на юни и още 120 милиона през третото тримесечие. 

В Англия започна втората фаза на облекчаване на мерките в локдауна срещу COVID-19 с отварянето на пъбовете и ресторантите, фризьорските салони и второстепенните магазини. Премиерът Борис Джонсън призова хората да помнят рисковете от пандемията и да бъдат отговорни. Някои пъбове и ресторанти отвориха градините си още след полунощ. Подобно бе положението и с някои магазини, където се извиха опашки след полунощ. Отделните части на Обединеното кралство – Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, имат собствена политика по отношение на пандемията. Следващата фаза на облекчаване на мерките извън Англия се очаква след около две седмици. Междувременно бе съобщено, че четири дни поред рекорден брой от по над 400 000 британци са получили втора доза ваксина. 

Извънредното положение поради пандемията в Чехия приключва днес след 188 дни. Възобновяват работата си библиотеките, селскостопанските пазари, ателиетата за химическо чистене, магазините за автомобилни резервни части и за битова техника, за канцеларски материали, детски дрехи и обувки. В момента в Чехия работят единствено аптеките и магазините за стоки от първа необходимост. Властите на републиката започнаха постепенно облекчаване на социалните ограничения, което се планира да се извършва поетапно на интервали от две седмици. Възобновяват се присъствените часове в началните училища, а в детските градини ще се върнат децата от старшите групи. В предучилищните заведения и в училищата два пъти седмично ще се правят тестове за коронавирус. Очаква се до края на учебната година всички ученици постепенно да се върнат в клас, ако епидемичната ситуация не се влоши. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: