Европа облекчава карантината

Европа облекчава карантината Снимка: pixabay

Британските власти се готвят да отслабят ограниченията, наложени във връзка с епидемиологичната ситуация. От днес пъбовете и ресторантите ще могат да приемат посетители, но засега само на открито. Отново ще работят не само хранителни магазини, но и други магазини, фитнес зали, басейни, библиотеки и салони за красота, пише Euronews.


Чехия

Чешката република облекчава карантината за първи път тази година. В понеделник ще отворят начални училища и много магазини. От септември миналата година чехите се сблъскаха с три огнища на епидемията; в държава с население от 10,7 милиона души са регистрирани 27 хиляди смъртни случая от последиците от COVID-19 - това е най-високият процент на глава от населението в света.

Отслабването на ограниченията ще бъде постепенно: например учениците от гимназиите и студентите ще продължат да учат дистанционно за момента. Но пазарите на фермерите ще отворят, както и зоологическите градини и ботаническите градини.

Италия

Още пет региона на Италия - Калабрия, Емилия-Романя, Ломбардия, Пиемонт и Тоскана - са променили червеното ниво на епидемиологична опасност до умерено, оранжево. От понеделник тази зона ще се разпространи в по-голямата част от страната. Само Сардиния ще се върне от оранжево в червено.

Европейският съюз беше критикуван за твърде бавния напредък по програмите за ваксинация. От понеделник във Франция гражданите над 55 години най-накрая ще могат да се ваксинират.  Очакват се доставки на препарата на Johnson & Johnson, като за ваксинация ще е достъчна и една доза, което значително ще ускори процеса.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: