Кои противоепидемични мерки отпадат от днес?

Кои противоепидемични мерки отпадат от днес?

От днес, 12 април, отново изцяло отварят врати заведенията за хранене и развлечения и големите магазини за нехранителни стоки. Навсякъде се изисква да бъдат осигурени 8 квадратни метра за един посетител. След като от 1 април отвориха заведенията с маси на открито, от днес се разрешава да работят и закритите части на ресторантите, но при 50% от капацитета и с работно време от 6 ч. сутринта до 23 ч. вечерта. Големите магазини от тип мол ще възстановят работа от 16 април.

Също от днес се разрешава провеждането на фестивали и посещаването на кина, театри и циркови представления, сценични прояви, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикалното изкуство. Това ще става при използването на не повече от 30% от капацитета на помещенията, спазване на физическа дистанция от поне 1,5 м и носене на защитни маски за лице. Посещенията на фитнес центрове, спортни зали и клубове и плувни басейни и комплекси се допускат при използване на не повече от 30% от капацитета им и спазване на физическа дистанция от най-малко 1,5 м. 

От днес до 23 април в училище присъствено се връщат учениците от 1-ви до 4-ти клас, както и тези от 7-и, 8-и и 10-и клас. След това от 26 април, ако ситуацията позволява, 5-и, 9-и и 12-и клас се връщат в училище. 12-и клас ще приключи учебната година по-рано, в средата на май. Това обясни министърът на образованието Красимир Вълчев. За учениците, които се обучават в специалните училища за ученици със сензорни увреждания, също се възстановява присъственият учебен процес.

Все още не се допуска организирането и провеждането на събирания и тържества от частен характер (сватби, кръщенета, погребения и други) с присъствие на повече от 15 човека. Спортните състезания за всички възрастови групи се провеждат без публика. Посещенията в дискотеки, бар-клубове, пиано барове, бар-вариете и нощни барове се допускат от 29 април при използване на не повече от 50% от капацитета им и носене на защитни маски за лице от персонала.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: