Актуална информация за епидемичната обстановка на 11.04.2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 11.04.2021 г. Снимка: Getty Images

Обобщение на събитията от деня

У нас:

Намалява процентът на заразените с коронавирус и затова се обмисля допълнително разхлабване на ограничителните мерки, обяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов днес. Ангелов не посочи кои мерки има предвид. Обмисля се и връщането на публиката по стадионите. Здравните власти вече обявиха постепенно разхлабване на ограничителните мерки в рамките на този месец.

От утре при 50 процента капацитет отварят закритите площи на заведенията. Отварят врати гoлeмитe нexpaнитeлни мaгaзини, нo c ново ycлoвиe зa диcтaнция мeждy клиентите в тях. Учениците от 1-ви до 4-ти клас в цялата страна преминават към присъствено обучение. Тогава започва и изпълнението на графика за ротация в училищата на учениците от 5-и до 12-и клас.

„Зелен коридор“ за ваксинация с препарата на „АстраЗенека" имаше и днес във Велико Търново - от 9,00 до 14,00 часа в болница „Д-р Стефан Черкезов".

В Силистренска област от утре близо 70 процента от учениците отново се връщат на училище. От понеделник тръгват на училище близо 100 деца от предучилищните групи в селата Секулово, Правда, Черник, Голеш и Средище. 3182 са децата от 1-ви до 4-ти клас във всички училища в областта, които ще се обучават присъствено, независимо от броя на паралелките. Присъствено тръгват на училище и ученици от 5-и до 12-и клас, където паралелките са единствени във випуска.

Данните за България:

1352 са новите случаи на коронавирус у нас. Положителни са близо 15 процента от направените общо 9118 теста, сочат данните на Единния информационен портал.

Според тях в болници с коронавирус остават 10 365 пациенти, от които 801 - в интензивни отделения. Починали са 43 души, а като излекувани са отчетени 930. 

Над 571 хиляди са ваксинираните у нас, след като през последното денонощие са били поставени още 3666 дози.

По света:

Франция ще удължи периода между първата и втората доза на РНК ваксините от четири на шест седмици от 14 април. Целта е да се ускорят имунизациите. Освен това от понеделник препаратът на „АстраЗенека" ще се предлага на хората над 55 години и не само на тези със сериозни съпътстващи заболявания. Вече има знаци, че третата национална карантина, която беше наложена в страната на 4 април, започва да води до намаляване на броя на заразяванията, но той все още е твърде висок.

Южна Корея възобновява Covid ваксинирането на лица под 60-годишна възраст с препарата на компанията „АстраЗенека“, но на тези под 30-годишна възраст той няма да бъде поставян. Решението за възобновяване на ваксинацията е свързано със становището, че ползите от ваксината са повече от рисковете.

По-рано беше съобщено, че южнокорейските власти планират да ваксинират 12 милиона души през първата половина на 2021 г. Ваксинациите започнаха в края на февруари, като ваксината на „АстраЗенека“ беше първата, която беше поставена на пациенти и служители в болниците и в институциите за възрастни хора. От края на март, в съответствие с решението на здравните власти, хората на възраст между 65 и 75 години се ваксинират с „АстраЗенека“, а тези над 75 години – с „Пфайзер“.

Гръцките власти удължиха действащите ограничения за влизане на територията на страната до 19 април. Влизащите в Гърция, независимо от вида транспорт, подлежат на задължителна седемдневна карантина, освен ако предвиденият престой в страната не е по-кратък от седмица.

От българското външно министерство още припомнят, че при влизане в Гърция се изисква и негативен PCR тест, а властите в съседката ни могат да поискат допълнително изследване на тяхна територия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: