Китайското село на милионерите Хуаши

Китайското село на милионерите Хуаши

Какво стои зад лукса на село № 1 на Поднебесната империя

Местните жители наричат своето място за живеене село № 1 в Китай. На практика няма аналози на това населено място. Местните жители тук живеят в луксозни вили, вместо земеделска земя около селото се намират множество производствени предприятия, а в средата на Хуаши се извисява 328-метров небостъргач. Но дали всичко е толкова безоблачно в селото на милионерите, колкото изглежда на пръв поглед?

История на възхода

В края на 60-те години на миналия век това е най-обикновено китайско село. Повечето селяни живеят в крайна бедност, а около селото се простирала земеделска земя. Именно тук поста секретар на партийния комитет на селото заема У Женбао. До идването му на власт той е обикновен фермер в селото.

А през 1969 г. той взема решение, което е много опасно от политическа гледна точка и много изгодно от икономическа. С пълното му одобрение до Хуаши изниква текстилен завод. За самия У Женбао това би могло да завърши със смъртна присъда. Той обаче се уморява да гледа своите изтощени от бедност съселяни и затова практически открито заявява, че политиката трябва да устройва не само ръководството, но и също и село Хуаши.

За негова изненада това своеволно решение не само му се разминава от наказание, но и се превръща в залог за процъфтяването на селото. Ръководителят не се уморява да казва, че фермерът, дори и с най-добрата реколта, не може да бъде богат. Богатство дават само парите, които трябва да имат жителите на селото. В края на 70-те години в Китай започват да се отказват от социалистическите комуни и да развиват частното земеделие. Жителите на Хуаси обаче искат да продължат да се развиват и по-нататък под ръководството на У Женбао.

Тъй като производството на текстил носи твърде осезаем доход, през следващите десетилетия около селото са построени и стартирани 8 предприятия. Хуаши се развива и скоро комуната придобива още 12 съседни населени места.

Днес селото получава ежегодно около 4 милиарда долара инвестиции, което само потвърждава статута му на село № 1 в Поднебесната империя.

Хуаши днес

Жителите на това необичайно село живеят в луксозни вили, карат хубави коли и притежават много солидни банкови сметки. Те се радват на безплатно здравно  обслужване и имат дялови участия в различни компании. Всички местни жители са акционери в кооперацията "Хуаши", чиито акции се котират на Шенженската фондова борса. Средният годишен доход на глава от населението на Хуаши е около 100 хиляди юана (около 14 хиляди долара).

В допълнение към безплатната медицинска помощ, жителите получават процент от общия доход на кооперацията, разпределян ежегодно на общото събрание, ваучери за закупуване на храна, допълнителна помощ от 3000 юана и 150 кг ориз всяка година. Ако селски дълголетник отпразнува своята 100-годишнина, тогава не само той, но и всички членове на семейството му получават еднократно 10 хиляди юана като награда.

Тук всичко просто крещи за лукса и просперитета. Само многобройните портрети на У Женбао напомнят откъде е започнало всичко. Идолът на Хуаши обикновено е изобразен в непретенциозни селски дрехи, заобиколен от членове на семейството си или в костюм, с който пред обществото се появява председателят на Китайската народна република.

Странностите на битието

Изпълнителните помещения, хотелите за туристи и ресторантите са щедро украсени с позлата. А на небостъргача, открит по случай 50-годишнината от създаването на селото, на 60-ия етаж се намира златна скулптура на бик, която тежи цял тон и струва 47 милиона долара.

Въпреки показния лукс и великолепие, у любознателния пътешественик със сигурност се създава усещане за някаква странност. Местните жители много неохотно се съгласяват на неформална комуникация, но затова пък многобройният обслужващ персонал е услужлив и любезен. Когато общувате с обикновени хора, срещнати по улиците, се оказва, че всички те са посетители, дошли тук, за да работят и изкарват прехраната си.

Луксозните вили задължително са с охрана, защитаваща достъпа до личния живот на местните жители. Улиците на селото са подобни една на друга. Тук домовете са еднакви и изглежда, че дори дърветата, засадени около тях, са абсолютно еднакви. Всички изгледи от Хуаши приличат на снимка от корицата на рекламен проспект.

Жизнерадостната картина е засенчена само от многото комини, от които от време на време се издига гъст дим. Заслужава да се отбележи, че около Хуаши наскоро бяха затворени пет химически завода, а разходите за утилизация на техните отпадъци вече възлизат на 50 милиона долара.

Очевидно предприемчивото ръководство осъзнава степента на екологичното бедствие, така че сега основният залог е върху развитието на туризма в Хуаши. Именно поради тази причина е построен невероятен небостъргач, а последните сгради в селото са преситени с привличащо вниманието злато.

Впрочем, всички странности на Хуаши изцяло се припокриват с един неизменен факт: това селище е уникално. Тук живеят богати хора, олицетворяващи победата на социализма в отделно взето село.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: