Онлайн платформата Farfetch пусна за потребителите си еко калкулатор

Онлайн платформата Farfetch пусна за потребителите си еко калкулатор Снимка: Pixabay

Той позволява на клиентите да определят колко ресурси могат да спестят, ако закупят винтидж или просто използвани артикули, а не нови, както и ги насочва към изделия, изработени от екологични материали.

Онлайн луксозната модна платформа за търговия на дребно Farfetch, предлагаща на сайта си продукти от над 700 марки и бутици от цял свят, направи интересно и полезно нововъведение за потребителите си.

Те вече разполагат с инструмент, който им позволява да изчислят въздействието от своите покупки върху околната среда. Това е специален онлайн калкулатор, който ги насочва да направят избор в полза на дрехи, обувки и аксесоари, изработени от еко материали или винтидж облекла и аксесоари  – т.нар. старовремска мода (антикварни и ретро модели, произведени преди години). Всичко това е свързано с идеята за опазване на околната среда, за вторичната преработка и оползотворяването на отпадъците. Калкулаторът помага на купувачите да пазаруват съзнателно, тъй като им дава възможност да пресметнат как конкретно с всяка една своя покупка оказват влияние на планетата. При избора на изделие той изчислява колко вода е употребена и колко въглерод се отделя при неговото производство.

„Данните до момента показват, че препродажбата на луксозни стоки е пазар на обща стойност 24 милиарда долара, който расте четири пъти по-бързо от основния пазар на луксозни стоки. Отчасти това се дължи на интереса на потребителите към устойчива мода, което също е свързано с екологичния начин на живот, но досега информациите за въздействието върху околната среда при препродажбата не бяха толкова много. И еко калкулаторът ще бъде отправна точка в тази насока“, споделя Томас Бери, директор за устойчивото развитие на Farfetch.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: