Eлектрическата версия на Bentley се отлага

Eлектрическата версия на Bentley се отлага Снимка: caranddriver.com

Само преди година ръководството на Bentley Motors заяви, че планът да пусне изцяло електрически автомобил (EV) през 2025 г. напредва „с пълна пара”

Вчера обаче от Bentley съобщиха, че продажбите през 2023 г. са били силни, но по-ниски от рекордната 2022 г., така че стратегията на компанията за разработването на EV се променя – разработването им ще се забави, за сметка на хибридните модели Bentley.

Повечето автомобилопроизводители споделят тази тенденция, защото търсенето на EV намалява, докато хибридите се продават добре – като двата модела на Bentley SUV Bentayga и седан Flying Spur. Марката, която е собственост на Volkswagen (VWAGY), отбелязва подем в продажбите на своите plug-in хибриди и обяви, че поръчките им вече съставляват 25% от производството на Bentley. 

Изглежда, че портфолиото на Bentley-хибридите поддържа интереса на луксозната категория клиенти на марката със своята мощност и икономичност. Например хибридният седан Flying Spur (с базова цена над $ 217 000) предлага 536 конски сили и 66 км изцяло електрически пробег.

Разбира се, в основата на производствената стратегия стоят приходите и разходите. Bentley отчита добра 2023 г., с 13 560 продадени автомобила, които обаче са с 11% по-малко от продажбите през 2022. Съответно, приходите също са намалели с 13%, падайки до $ 3.21 милиарда. 

Последното може би се дължи и на по-тежките лизингови условия, които Bentley въведе, повишавайки лизинговата лихва от 4% на 12% през последната година. Всичко това отложи пускането на първия изцяло електрически модел Bentley с една година, така че премиерата му вече се очаква през 2026. 

Но Bentley не са сами в тази промяна - настоящата регулаторна среда смекчи изискванията за цялата автомобилна индустрия. Освен това от Bentley увериха, че не спират инвестициите си в разработването на електромобили, а просто ги намаляват. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: