Канада въвежда данък „Лукс”

Канада въвежда данък „Лукс” Снимка: rentriches.com

Призивите за данъчно облагане на богатите често попадат в „трета глуха”, но Канада изглежда ги чу.

От 1 септември канадците, притежатели на луксозни коли, яхти и частни самолети, ще плащат допълнителен данък, съобщава Euronews. Законът за допълнителното данъчно облагане на собствениците на избраните луксозни транспортни средства е част от ангажимента на канадското правителство за по-справедлива данъчна система. Законопроектът „отлежава” в канадския парламент от миналото лято, но изглежда му е дошло времето. 

Новият данък „Лукс” засяга сухопътни превозни средства и самолети на цена над CA$ 100 000 (€ 76 400) и яхти на цена над CA$ 250 000 (€ 191 000). Сумата ще се изчислява на 10% от пълната стойност на дребно на превозното средство, или 20% от стойността над посочения праг. Данъкът ще се прилага само за нови превозни средства, закупени за лична употреба след 1 януари 2022 г., т.е., със задна дата

Освен по-справедлива данъчна система, данъкът има за цел да гарантира, че „онези канадци, които могат да си позволят да купуват луксозни стоки, ще допринасят малко повече“, се казва в изявление, публикувано на сайта на канадското правителство.

Канадската парламентарна бюджетна комисия е изчислила, че през следващите две години данъкът върху продажбите на въпросните луксозни стоки ще генерира приходи от CA$ 163 милиона (€ 125 милиона евро). Очаква се също мярката да охлади вкуса на богатите граждани към лични луксозни транспортни средства по суша, вода и въздух, което пък ще се отрази положително на околната среда.

От канадската авиационна индустрия обаче са загрижени за потенциалното въздействие на новия данък върху сектора и неговите служители и смятат, че новият данъчен закон не е създаден с необходимото задълбочено проучване и цялостно разбиране за проблемите в бранша. В своя подкрепа авиоиндустрията посочва, че ако продажбите намалеят, както се очаква, държавата ще загуби част от т.нар. "хармонизиран данък продажби" в размер на 13% от стойността на продадената стока.

Приходите от данък „Лукс” обаче са част от бюджета на Канада за 2022 г. и ще бъдат насочени към насърчаване на различни екологични инициативи, в това число по-достъпни автомобили с нулеви парникови емисии, подкрепа на проекти за чиста електроенергия и инвестиционни данъчни кредити за технологии, разработващи иновативни решения за екологични двигатели, вкл. водородни, както и високоефективни батерии.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: