Глобалните цени на храните продължават да растат

Глобалните цени на храните продължават да растат

Най-голямо е покачването при растителните масла и млечните продукти

Цените на хранителните стоки продължават да се покачват през март, съобщава Организацията по храни и земеделие в ООН. Покачването продължава вече десет месеца, като най-голямо е то при растителните масла и млечните продукти. 

Индексът на цените на храните на ФАО, който проследява месечните промени в международните цени на често търгуваните хранителни стоки, бе средно 118,5 пункта през март, с 2,1% по-висок от февруари, и достигна най-високото си ниво от юни 2014 г. 

Тенденциите варират по видове стоки. Увеличението през март бе ръководено от индекса на цените на растителното масло, който нарасна с 8,0% от предходния месец до почти 10-годишен връх. Рязко покачване отбеляза и цената на соевото масло, отчасти заради перспективите за твърдо търсене от сектора на биодизела. 

Индексът на цените на месото на ФАО също се е повишил с 2,3% от февруари т.г. Вносът от Китай и скокът на вътрешните продажби в Европа преди Великден са в основата на нарастващите котировки за птици и прасета, докато цените на говеждото останаха стабилни. Индексът на цените на млечните продукти на ФАО също се е увеличил с 3,9 на месечна база. Ръстът се подкрепя от ограничените доставки в Европа, свързани с повишено търсене в очакване на възстановяването в сектора на хранителните услуги. 

За разлика от това индексът на цените на зърнените култури на ФАО е спаднал с 1,8%, но все още е с 26,5% по-висок в сравнение с март 2020 г. Цените на царевицата и ориза също спаднаха. Организацията очаква световното производство на зърнени култури през 2021 г. да се увеличи за трета поредна година и повиши предварителната си прогноза за световното производство на пшеница. Прогнозата е то да достигне нов връх от 785 милиона тона, което е с 1,4% повече от 2020 г. Зa ceзoн 2020/2021 г. ce пpoгнoзиpa глoбaлнo тъpceнe нa зъpнeни ĸyлтypи oт 2,777 млpд. тoнa, ĸoeтo e c 2,4% пoвeчe cпpямo пpeдxoднaтa гoдинa. Рекордни нива на производство се очакват и при царевицата. Пазарът на ориз се очаква да се повиши с 6% на годишна база. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: