Световните цени на зърното се повишиха с 6,3% на годишна база

Световните цени на зърното се повишиха с 6,3% на годишна база Снимка: pxhere.com

ФАО: средната стойност на индекса на цените на зърното достигна 150,4 пункта през ноември

Индексът на зърното на ФАО (Организация по прехрана и земеделие към ООН) се е увеличил с 6,3% в сравнение с ноември миналата година, цените на пшеницата са паднали с 2,8% между октомври и ноември 2022 г. в резултат на удължаването на сделката за зърното, се казва в доклад, който Организацията на ООН по прехрана и земеделие публикува на своя уебсайт.

"Средната стойност на индекса на цените на зърното на ФАО през ноември е 150,4 пункта, което е с 1,9 пункта (1,3%) по-ниско от октомври, но все още е с 9,0 пункта (6,3%) по-високо от преди година", се казва в документа.

Организацията уточнява, че световните цени на пшеницата са се понижили с 2,8% през ноември, главно заради завръщането на Руската федерация към черноморската зърнена инициатива и удължаването на споразумението.

"Индексът на цените на храните на ФАО през ноември 2022 г. показва средна стойност от 135,7 пункта, което съответства приблизително на нивото от октомври, доколкото ежемесечният спад в индексите на цените на зърното и месото почти компенсира покачването на индексите на цените на растителните масла, млечните продукти и захарта. На това ниво индексът беше само малко по-висок (0,3%) от стойността си към ноември 2021 г.", се добавя в доклада.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: