Въвеждат национални индекси за цени на строителни материали и себестойност на строежите

Въвеждат национални индекси за цени на строителни материали  и себестойност на строежите Снимка: МРРБ

МРРБ и КСБ започват реални стъпки за приемане на индексация на цените в действащите договори за строителство

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и Камарата на строителите в България (КСБ) започват реални стъпки за въвеждане на индексация  в стойността на договорите, по които се изпълняват инфраструктурни проекти в страната. Целта е по този начин да се отговори на повишаващата се инфлация, както и непрекъснато нарастващите цени на основните строителни материали и себестойността на строителната продукция.

Възможните мерки обсъдиха на среща зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Граматиков и председателят на Камарата на строителите инж. Илиян Терзиев. Участваха също  инж. Благой Козарев – председател на Контролния съвет на КСБ, и адвокат Андрей Цеков.

От страна на Камарата бяха представени данни от НСИ, Евростат и други източници, от които е видно, че от месец  декември 2020 г. до месец ноември 2021 г. се наблюдава галопираща инфлация в цените на всички видове основни строителни материали, електроенергията и горивата, които се търгуват на борсите. 

Според данните на КСБ, средногодишната инфлация в сектор „Строителство“ към момента се очертава около 6-7%. 

Зам.-министър Граматиков отбеляза, че с оглед  увеличението на цените е необходима индексация на започналите  договори със строителните фирми, особено по европрограмите, тъй като в противен случай съществува риск да се блокира изпълнението им. 

Решено бе да бъде съставена работна група с представители на МРРБ, КСБ, Националния статистически институт, Агенцията по обществени поръчки и др., които да изработят национални индекси за цени на основните строителни материали  и основните групи СМР и строежи. Експертите ще трябва да предложат и единни  формули за индексация на цените по сключени договори, които да отчитат инфлацията и дефлацията в цената на труда и механизацията. 

За целта ще се ползва опита на Германия, Великобритания, Дания и др. европейски страни, които имат подобна статистическа система, стъпвайки на възможностите, давани от  българското законодателство.

Зам.-министър Граматиков коментира, че в рамките на 30 дни могат да бъдат направени необходимите предложения, които да се одобрят от следващото Народно събрание, както и да се приеме специално Постановление на Министерския съвет.

Според инж. Терзиев, това ще доведе до успокоение на бранша, който вече е в стрес как да изпълни договори, играни на търг при цени от 2019 г. Въвеждането на статистически индекси пък ще позволи по-добро планиране и прогнозируемост за бранша и държавата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: